Először indult büntetőeljárás gondatlan drónreptetésért

Elméletben akár egy évre is börtönbe kerülhet a gondatlan gazdája.

Forrás: ORIGO.HU2020. 11. 24. 12:15
null
Drón Forrás: StockSnap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiváló móka a drónozás, de sajnos egyes reptetőik az elmúlt években nagy visszhangot kapott médiabeszámolók ellenére sem értették meg, hogy írott és íratlan szabályokat egyaránt betartva, felelősségteljesen kell használni a kvadrokoptereket. A Sky News beszámolója alapján a 22 éves Andrew Rene Hernandez most a keményebbik úton tanulja meg a leckét, elméletben akár egy év letöltendő börtönbüntetést is kaphat egy idén szeptemberi gondatlan drónreptetési incidensért.

A drón olyan erővel csaopódott a helikopter orrába, hogy a pilóta kénytelen volt kényszerleszállást végrehajtani
Fotó: StockSnap

A Los Angelesben élő fiatal a kora reggeli órákban eresztette szélnek a drónját, miután a rendőrség egy gyógyszertár kirablását követően helikopteres támogatást kért az irányítóközponttól. Állítása szerint a gondatlan incidens előzménye az volt, hogy meg akarta nézni a drónjával, hogy mi a nagy felhajtás a közelében, ám belecsapódott a drónjával az épp megérkezett helikopter orrába, így a pilóta kénytelen volt kényszerleszállást végrehajtani.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Magánlaksértés lesz, ha az otthonunkról készítenek drónfelvételeket

Jövőre csak a HungaroControl applikációjának használatával reptethetőek a pilóta nélküli légijárművek az Innovációs és Technológiai Minisztérium törvényjavaslata szerint. A drónok kezelői a repülésbiztonság növelése érdekében a mobilalkalmazásból tájékozódhatnak a légtérhasználati lehetőségekről, a korlátozott vagy tiltott területekről.

A pilóta nélküli légijárművekkel kapcsolatos általános uniós előírások tavaly nyáron léptek hatályba. A repülés-végrehajtási, üzemeltetési feltételeket rögzítő további rendeleteket idén júliustól kellett volna alkalmazni, a koronavírus-járvány miatt azonban ezt a határidőt 2020 végéig tolták ki. Bizonyos részletszabályok megalkotása a tagállamok feladata maradt, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) javaslata az új hazai drónszabályozás törvényi szintű elemeit tartalmazza.

A tervezet megteremti a biztonságos üzemeléshez, a drónok rugalmas és innovatív felhasználásához szükséges kereteket.

A jövőben a légiközlekedési hatóság nyilvántartást vezet a repülőeszközökről, a pilóta nélküli légijármű-rendszerekről és üzembentartóikról. A magyar légteret kizárólag a nyilvántartásba vett járművek használhatják. Az új előírások bevezetik a pilóta nélküli játék légijármű fogalmát, ez alatt a 120 grammnál könnyebb, a kezelőtől száz méternél messzebbre eltávolodni nem képes drón értendő. E járművekre nem terjed majd ki a nyilvántartásba-vételi kötelezettség.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.