Fellázadtak a hírportálok a Google cenzúrája ellen

A svéd kormány próbál minél több alternatív, ellenzéki, bevándorlásellenes, jobboldali, konzervatív médiumot bezárni – írja a V4NA.

Forrás: v4NA Hírügynökség2020. 12. 30. 18:44
null
Részrehajlás és kettős mérce: ez jellemzi a világ legnépszerűbb Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svédország öt legnagyobb alternatív, ellenzéki hírportálja leállította oldalát, hogy így tiltakozzon a Google cenzúrája ellen és felszólította a kormányt, hogy védjék meg a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságát a digitális cenzúrától, miután

a Youtube törölte az egyik legnagyobb, 65 ezer követővel rendelkező ellenzéki médium fiókját és összes tartalmát.

A médiumok közös közleményükben kifejtik, a Google külön állami támogatásokban részesül a baloldali kormánytól és „szabotálni akarja az ellenzéki médiát”.

Az Exakt24, a Nyheter Idag, a Fria Tider, a Samhällsnytt és a Nya Tider alternatív, ellenzéki hírportálok is bezárták oldalukat kedden, címlapjukon közös közleményük olvasható. Ebben kifejtik, a népszerű, 65 ezer követővel rendelkező, ellenzéki SwebbTV bezárását különböző kormányzati intézkedések előzték meg.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a baloldali kormány szorgalmazta a Google és a Facebook cégeinek villamosenergia adójának csökkentését 0,5 öre/kWh-ra a lakossági 41,38 öre/kWh-ról. A Google ezen kívül további támogatást is kapott, és a Löfven-kormány kétmilliárdos támogatást is nyújtott a vállalatoknak.

Kiemelik, hogy a 2018-as kampányban Margan Johansson igazságügyi miniszter külön találkozón egyeztetett a techóriások képviselőivel és felszólította őket, hogy az állam nevében folytassanak „önkéntes” cenzúrát. A közlemény szerint a megbeszélésen jelen volt az Expressen lap akkori főszerkesztője is, aki megígérte, hogy információt nyújt a vállalatoknak „az itt létező és a demokráciát fenyegető sötét erőkről.” Vagyis, hogy mely alternatív médiumokra kell figyelni, írják a tiltakozó portálok.

Részrehajlás és kettős mérce: ez jellemzi a világ egyik legnagyobb vállalatát
Fotó: unsplash

A SwebbTV törlése után Morgan Johansson úgy nyilatkozott: „A Youtube döntése, hogy mit hagynak a platformjukon.”

A közleményt kiadó hírportálok szerint ez a hozzáállás nem elfogadható egy demokratikus országban. Szerintük a kormány próbál minél több alternatív, ellenzéki, bevándorlásellenes, jobboldali, konzervatív médiumot bezárni.

„A veszély nem abban rejlik, hogy új törvényekkel tiltanak minket, hanem abban, hogy a kormány államilag támogatott vállalatokon, például techóriásokon, vagy bankokon keresztül éri el, hogy elzárjon minket a tevékenységünkhöz szükséges szolgáltatásoktól”, írják közleményükben.

A tiltakozók felszólítják a kormányt, hogy haladéktalan hozzon intézkedéseket az alkotmányosan is védett online véleménynyilvánítás szabadságának biztosítására, különösen a Google, Youtube és Facebook „államilag is finanszírozott” platformokon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.