Leállt a világ legnépszerűbb online játékának fejlesztése

Darabjaira hullott a Blizzard, történelmi mélyponton a munkamorál – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 07. 27. 21:41
null
World of Warcraft Forrás: FLICKR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A videójátékos sajtót követők mostanra minden bizonnyal értesültek a hírről, hogy a múlt héten minden idők legnagyobb botránya tört ki az Activision Blizzardnál, specifikusan annak utóbbi részében. Két évnyi nyomozást követően Kalifornia állam munkajogokkal és lakhatással foglalkozó hatósága pert indított a kiadó ellen, állítása szerint a Blizzard berkein belül a férfi munkavállalók egy része rendszeresen kivette a részét a kolleginák zaklatásában, egy szexuális zaklatást még az áldozat öngyilkosságával is kapcsolatba hoztak.

Emellett a nők alacsonyabb fizetést kaptak ugyanazért a munkáért, a teherbe esésük lehetősége miatt pedig előremeneteli lehetőségektől estek el.

World of Warcraft
Fotó: FLICKR

A mellbevágó praktikákat és eseteket tartalmazó periratra annyit reagált az Activision Blizzard, hogy általánosságban véve elítél minden benne szereplő visszaélést, ám a hatóság vizsgálatát nem tartja pártatlannak és objektívnek, a legtöbb állítását vitatja. Emellett a cég szerint az öngyilkosságot elkövetett kolléganő esetében nincs összefüggés az állítólagos munkahelyi zaklatás és a halála között, így felháborítónak tartja, hogy mondvacsináltan és rosszindulatúan belerángatták az ügybe.

Ezután a cégen belüli kommunikációban Frances Townsend, az Activision Blizzardhoz márciusban csatlakozott vállalati ügyekért felelős alelnök a vádak javát eltorzítottnak és hamisnak titulálta, a kontextusukból kiragadott történetekkel. Szintén egy belső levélben a Blizzard elnöke rendkívül aggasztónak nevezte az állítólagos eseteket és változásokat ígért, bár J. Allen Brack a perirat szerint egy részükről biztosan tudott.

A perirat és az arra adott vállalati reakció gigantikus sokkot okozott az Activision Blizzardon belül,

mostanra nyolcszáznál is több munkavállaló írt alá egy petíciót, amely gyalázatosnak és sértőnek nevezi a felsővezetés hozzáállását az ügyhöz, továbbá azonnali korrekciókat követel.

 

A Blizzardnál konkrétan megállt az élet, jelenleg még a World of Warcrafton sem dolgozik szinte senki, árulta el a Twitteren az egyik felelős fejlesztő. Jeff Hamilton személyesen nincs ezzel megelégedve, szerinte senkinek sem válik az előnyére a helyzet, de most olyan mértékben forrnak az indulatok, hogy ellehetetlenült az érdemi munka.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.