Mit mond a kutya? Ez az új találmány lefordítja + videó

Az eszköz a maga nemében az első, amely a mesterséges intelligencia hangfelismerő technológiáján alapul.

Forrás: bama.hu - mediaworks2021. 01. 17. 18:14
null
sss Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan okosnyakörvet fejlesztett ki egy dél-koreai startup, amely képes felismerni a kutya öt érzelmi állapotát az állat ugatása alapján, hangfelismerő technológia segítségével.

A Petpuls nyakörv egy okostelefonos alkalmazáson keresztül tájékoztatja a kutya gazdáját arról, hogy az állat boldog, nyugodt, izgatott, mérges vagy szomorú. A nyakörv követi a kutya fizikai aktivitását és figyeli pihenését is.

Talán a gyári videónál is jobban mutatja be a gyakorlatban a készülék működését ez a felvétel:

„Ez a nyakörv hangot ad a kutyának, amelyet az ember képes megérteni”

– magyarázta a találmányt Andrew Gil, a Petpuls Lab globális markeringigazgatója.

A vállalkozás 2017-ben kezdte el a különböző kutyaugatások gyűjtését, hogy elemezze belőlük a kutyák érzelmi állapotát. Három évvel később elkészítették az 50 kutyafajta tízezer ugatásmintájából álló adatbázison alapuló saját algoritmusukat.

Mostantól nem értjük majd félre bundás barátaink hozzánk intézett mondandóit
Fotó: unsplash

A nyakörv 90 százalékos pontossággal ismeri fel a kutya érzelmi állapotát – állítja az eszközt tesztelő Szöuli Nemzeti Egyetem. Az eszköz a vállalkozás szerint

a maga nemében az első, amely a mesterséges intelligencia hangfelismerő technológiáján alapul.

A Petpuls Lab októberben kezdte a nyakörv online árusítását 99 dolláros (29 ezer forintos) áron.

A teljes cikk, benne további videós anyaggal az elképesztő találmányról ITT érhető el.

Farkas nyomokra bukkantak a Börzsönyben

A Börzsönyben először 2018 januárjában bukkantak farkas lábnyomára, amely nagy valószínűséggel a Bükkből, vagy Szlovákia területéről érkezhetett. 2018 nyarán már fényképes bizonyíték is volt arra, hogy farkas jár a hazai erdőkben, 2020 szeptemberében pedig valószínűleg ugyanezt a példányt sikerült lencsevégre kapni a Börzsönyi Természetvédőknek.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park weboldán közzétett beszámoló szerint a napokban újra farkas jelenlétére utaló jelekre bukkantak. Mint írják: a fokozottan védett nagyragadozók jelenléte természetvédelmi szempontból mindenképpen pozitív, hiszen elősegíti az erdei ökoszisztéma természetes folyamatait.

A farkas nyomai leginkább egy nagyobb kutyáéra emlékeztetnek, azonban a nemzeti park szakértői számára egyértelműen megállapítható a különbség. A farkas lábnyomai valamivel nagyobbak, elnyújtottabbak és hosszúkásabbak, mint a kutyáké. A kifejlett farkas mancsnyomainak hossza 10-13 cm, szélessége 7-9 cm között változik. A nyomok vonala, úgynevezett csapa „zsinórozik”, azaz a mancsnyomok egy határozott vonal mentén helyezkednek el, határozottan egy irányba tartanak és céltudatosabbak.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.