Íme a 10 legegészségesebb téli étel

Természetes vitamin- és ásványianyag-források a téli időszakban, melyek gyógyító hatással is rendelkeznek.

KSZ
2015. 01. 06. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha csak lehet, mindig inkább idényzöldségekkel és gyümölcsökkel főzzünk, hiszen ezek sokkal egészségesebbek és a legtöbb esetben az áruk is kedvezőbb, mint fagyasztott vagy tartósított társaiknak. Íme az a 10 hozzávaló, mellyel sokat tehetünk szervezetünkért.

Az amaránt (magyarul az egyszerű disznóparéj) jelentős fehérje- és zsírtartalma révén kiemelkedik a gabonák, álgabonák sorából. Az amaránt rendszeres fogyasztása hasznos lehet a csontritkulás megelőzésében, emellett fehérje-, aminosav- és vastartalma révén a vegetáriánusok étrendjének alapvető kiegészítője lehet, segítségével ezen tápanyagok hiánya is hatékonyabban megelőzhető.

A magyar konyha elképzelhetetlen fokhagyma nélkül, pedig nem is magyar specialitás. Frissen a legértékesebb. Ha zsiradékban pirítjuk, megkeseredik. Helyesebb egész gerezdben tenni az ételbe, vagy közvetlenül tálalás előtt kell lekaparva ízesítőnek felhasználni. Rendszeres fogyasztása eredményesen csökkenti a magas vérnyomást, segít megelőzni az érelmeszesedést.

A nyers avokádóból semleges íze révén édes és sós ételek egyaránt készíthetők, így például saláta, krém mártogatáshoz, leves, tejes turmix, jégkrém, kevés cukorral és lime-mal elkeverve édesség, de illik húsokhoz, halakhoz, lehet szendvics vagy szusi alapja, s grillezhető is. A karibi vidékeken gyakori, hogy tej vagy tápszer hiányában avokádóval etetik a csecsemőket.

A benne lévő tápanyagok, ásványi anyagok és vitaminok számos előnyös fiziológiás hatást eredményeznek, s hozzájárulnak jó néhány élettani kellemetlenség tompításához. Értékes növényi pigmenttel látja el szervezetünket, amely nyugtató hatású, ezáltal segít a stressz elkerülésében. A banánt öregedést lassító gyümölcsként is szokták említeni A-, C- és E-vitamin-tartalmánál fogva, amelyek fiatalon tartják a sejteket.

Az élelmiszeriparban a szóját például édességek, hústöltelékek és pástétomok készítésére használják, s adalékanyagként rendkívül sok termékben előfordul, ezért az allergiásoknak fokozottan kell figyelniük az élelmiszercímkéket. Jó húspótló, de erősebb fűszerezést igényel, mint a húsok általában. A szójaliszt helyettesítheti a tojást a süteményekben. A szójatej pedig kiválóan alkalmas a tehéntej helyettesítésére.

Télen kiváló C-vitamin-forrás a savanyú káposzta. Ügyelni kell arra, hogy ez a vitamin hő- és fényérzékeny, a szakszerűtlen tárolás és helytelen konyhatechnológiai műveletek hatására nagy része elvész. A fejes káposztában lévő glükózinolát elsősorban húgyúti fertőzések ellen nyújt védelmet. A nyomelemek közül a szelén, a cink antioxidáns hatása révén segíti az immunrendszer működését.

Állatokon, valamint embereken végzett kísérletek egyaránt bizonyították, hogy ginerol és sogaol nevű hatóanyagai révén a gyömbér hatásos növényi véralvadásgátló, fokozza a vérkeringést, s általános élénkítő hatású. Csökkenti a nyálkahártyák ingerlődését, így hörghurut kezelésére is beválik. Enyhíti az emésztési zavarok tüneteit – enyhe gyomorrontást, puffadást –, és émelygésnél, hányingernél is hasznunkra lehet.

A gránátalma a konyhában sokoldalúan felhasználható, fogyaszthatjuk nyersen, illetve szörpöt, befőttet, lekvárt, sőt savanyúságot is készíthetünk belőle. Főtt és sült húsok mellé mártásként is adható. A gránátalma szív- és érrendszeri védőhatása elsősorban nagy antioxidáns-tartalmának köszönhető. Klinikai körülmények között végzett vizsgálatok alapján feltételezhető, hogy a gránátalmalé fogyasztása kedvezően befolyásolhatja a vér LDL-szintjét, ezáltal megelőző hatású lehet az érelmeszesedéssel szemben.

Az édes csemege számos pozitív egészségügyi hatásával a természet sokoldalú gyógyszere nyugtalanságra, álmatlanságra, náthára, cserepes ajkakra, horzsolásra, étvágytalanságra, immunrendszeri gyengeségre és fejfájásra, s kellő energiát ad sportoláshoz és szellemi munkához egyaránt. Számos étrendbe beilleszthető a finomított cukor és az édesítőszerek egészségesebb alternatívájaként. Hazánkban tizenöt-húsz mézfajtát állítanak elő. Kevéssé ismert a hungarikumnak számító selyemfűméz, amely világos, kissé matt színű fajtaméz.

A füge enyhíti a szájüregben lévő afták okozta kellemetlen érzést, s csillapítja a köhögést. Főzete a köhögés és a tüdőbaj régi, házi készítésű szere. Légúti panaszok esetén hatásos köptetőszernek bizonyul. A fügét, valamint a belőle előállított készítményeket renyhe bélműködésre és emésztési zavarokra is használhatjuk. A szárított gyümölcs pedig tökéletes édesítő lehet. Tejjel vagy gyümölcslével pépesítve kitűnő éhségcsillapító, energiában dús csemege.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.