Félóránként eltűnik egy gyermek Magyarországon

Nincs is annál mardosóbb és kétségbeejtőbb dolog, mint ha eltűnik egy közeli családtagunk vagy eltűnik gyermekünk. Mit tehetünk ilyenkor? – írja a beol.hu.

Forrás: beol.hu - mediaworks2021. 05. 25. 15:39
null
Az elveszett gyermekek szülei felfoghatatlan poklot élnek át (A kép illusztráció) Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május huszonötödikén van az eltűnt gyermekek világnapja. Az 1983-ban, Ronald Reagan amerikai elnök által életre hívott világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a megelőző stratégiákra és az országok közötti együttműködés fontosságára.

2017 és 2020 között Békés megyében 910 esetben rendeltek el körözést kiskorúak eltűnése miatt – tudtuk meg a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságtól. Mint azt érdeklődésünkre elmondták, ezek az adatok csak az elrendelt körözések számát mutatják, nem pedig azt, hogy hány kiskorú tűnt el. Vannak ugyanis olyan gyermekek, fiatalok, akiknek többször is el kellett rendelni eltűnés miatt a körözését.

Ezen időszak alatt egyértelműen a 2017-es év volt az, amikor a legtöbb – szám szerint 26 – tizennégy év alatti gyermek tűnt el, ez a szám szerencsére azóta csak csökkent. A tizennégy-tizennyolc év közötti fiatalkorúak esetében már nem ennyire egyszerű növekvő vagy csökkenő tendenciát megállapítani, hiszen az eltűnések száma évről-évre hullámzik.

Hogy ezek a gyermekek miért tűnnek el, annak sokféle oka lehet. Ennek hátterében ugyanúgy szerepelhet az iskolában kapott, de otthon el nem mondott rossz értékelés, a szülő(k)-gyermek, vagy a szülő-szülő közötti konfliktus, gyermekotthonban lakóknál az intézeti körülmények, de lehet egyszerű kalandvágy is. A gyermekotthonból, lakásotthonból és nevelőszülőktől eltűnt kiskorúak általában a szüleikhez, rokonaikhoz vagy barátaikhoz szöknek vissza.

Tévhit, hogy egy gyermeket csak hetvenkét óra elteltével kezdi el keresni a rendőrség.

A valóság az, hogy a hatóságok szorgalmazzák az ilyen esetek mihamarabbi bejelentését, hiszen minél előbb tudomást szereznek egy-egy elszökött gyerekről, annál nagyobb az esély arra, hogy sikerül előkeríteni.

Az elveszett gyermekek szülei felfoghatatlan poklot élnek át (A kép illusztráció)

A közösségi oldalak is segítséget tudnak nyújtani az esetek megoldásában, ám az ott fellelt információkat fenntartásokkal kell kezelni. Hitelesnek az az információ számít, amit a rendőrség is megerősített vagy ami a police.hu oldalon is megtalálható.

A teljes cikk ITT olvasható tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.