időjárás 6°C Melinda, Vivien 2021. December 2.
logo

Mit okoz egy szál cigaretta?

Forrás: GYÓGYZÓNA
2021.10.27. 09:53 2021.10.27. 09:54
Mit okoz egy szál cigaretta?

Világszerte 1,3 milliárd ember dohányzik – Magyarországon a lakosság 30 százaléka – pedig csupán egy szál cigaretta is akár 11 perccel is megrövidítheti az életet. A jó hír, hogy sosem felesleges leszokni, a pozitív hatások hamar jelentkeznek – olvasható az Origo cikkében.

Mindenki ismeri a tényt, hogy a dohányzás károsan hat a tüdőre, pedig e szerv egészsége alapvető fontosságú életminőségünk szempontjából. Kevesebben tudják, hogy emellett növeli a szív-érrendszeri, az idegrendszeri és a különböző daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is.

A leszokás elősegítése érdekében az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakemberei létrehoztak egy figyelemfelhívó kampányt, Élj tiszta tüdővel! címmel. A cél nemcsak azt megmutatni, hogy egészséges tüdővel mennyivel jobb és könnyebb minden, hanem a leszokáshoz is hathatós támogatást nyújtani. 

A program egyénre szabott lehetőségeket kínál, melyek segítenek a motiváció megőrzésében és a sikeres leszokásban.

Az emberiség egészségére rendkívül káros hatással van az a megdöbbentő tény, hogy világszerte percenként 10 millió cigarettát vásárolnak. Becslések szerint világszerte évente közel 8 millió ember veszíti életét a dohányzás következtében, hazánkban pedig óránként 3 ember halála hozható összefüggésbe ezzel a káros szenvedéllyel.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels