Így gyalogoljon, hogyha fogyni szeretne!

Nincs szükség eszközökre ahhoz, hogy minőségi edzést végezzünk – elég egy jó cipő, és már indulhat is a sportolás! A gyaloglás bárki számára elérhető, kalóriaégető mozgásforma. Bartha- Darabos Ivett minősített IFBB-szakedző, mozgásfejlesztő tréner tanácsiat olvashatja.

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 12. 27. 13:15
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan úgy vélik, a gyaloglás nem teljes értékű sport, pedig számos, az egészségre gyakorolt jótékony hatása ismert. Különösen vonzóvá teszi, hogy segít megszabadulni a pluszkilóktól is. Ne becsüljük alul a gyaloglást, különösen ha épp sérülésből, balesetből vagy betegség után lábadozunk. Ilyenkor mindig az orvos által jóváhagyott megkötéseket tartsuk szem előtt – hívja fel a figyelmet a diétaésfitnesz.hu cikke.

FOGYÁS GYALOGLÁSSAL?

Igen. A gyaloglás segíti a fogyást, mivel támogatja, hogy kalóriadeficithez jussunk.

Azáltal, hogy az aktivitási szintünk nő, több kalóriát égetünk, miközben a csökkent kalóriájú diétát is folytatjuk, ezzel arra kényszerítjük a testet, hogy a zsírraktáraihoz nyúljon, és abból nyerjen energiát.

ELÉGETETT KALÓRIÁK

Az elégetett kalóriák pontos száma elsősorban a sebességen, a terepviszonyokon és a testsúlyon múlik.

A Harvardi Egészség Magazin szerint a lassú, körülbelül 2 km/h tempójú gyaloglás 204 kalóriát éget óránként egy 81 kg súlyú ember esetében. De ha duplázódik a tempó, és 4 kilométert gyalogol óránként, akkor már 409 kalóriát használ el, ráadásul ha egy közepes emelkedőt is beiktat, akkor már egészen 490 kalóriaértékig is felkúszhat a végeredmény. Az alacsonyabb súlyú emberek viszont kevesebb kalóriát égetnek: egy 57 kilós személy 270 kalóriát éget egy óra alatt 4 kilométert megtéve, míg egy 84 kilós ember már 400 kalóriát használ fel a mozgáshoz ugyanilyen feltételek mellett.

MIÉRT VÁLASSZUK A GYALOGLÁST?

Minden fizikai aktivitással kalóriát égetünk, amely segíti a súlyvesztést.

Ami mégis különösen értékessé teszi a gyaloglást, az az, hogy könnyű és mindig elérhető. A gyaloglás nem gyakorol semmilyen stresszt a szervezetre, így szinte bármilyen fittségi szinttel elkezdhető. A legtöbb ember képes a gyaloglásra, ráadásul egy pár megfelelően támogató és illeszkedő cipőn kívül nincs szükség semmire.

TIPPEK GYALOGLÓKNAK: Tegye változatossá a sétáit, hogy újabb és újabb kihívások elé állítsa a testét! Tarkítsa emelkedőkkel, hogy több kalóriát égessen, vagy sétáltasson kutyát, esetleg a gyereket is tologathatja a babakocsiban – ezek mind növelik az energiafelhasználást. Intervall edzés is alkalmazható a séták során; váltogasson 1 perc sétát 30-60 másodperc tempós gyaloglással, aztán kocoghat is, ha bírodja és még több kalóriát szeretne égetni.

Ne feledkezzünk meg a diétáról! Ügyeljünk az adagokra, kerüljük a cukros és zsíros ételeket! Ha figyelünk a kalóriabevitelre, akkor a sétáink is eredményesebbek lesznek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.