Nem voltam beteg, mégis rekedt a hangom – mi okozhatja?

A légúti betegségekkel járó rekedtséget már jól ismerjük, ez rendszerint egy-két hét alatt elmúlik. Mit jelezhet, ha korábbi megbetegedés nélkül is sokszor bereked a hangunk?

Forrás: Origo.hu2021. 12. 11. 15:40
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa összefoglalta a lehetséges kiváltó okokat – írja az Origo.hu.

Helytelen beszédtechnika

Ha délutánra, estére a hangunk erőtlenné válik, berekedünk, sokat köszörüljük a torkunkat, akkor nagyon valószínű, hogy rosszul használjuk a hangunkat. A nem megfelelő beszédtechnika miatt túlerőltetjük a hangunkat, emiatt jelentkezhetnek a kellemetlen tünetek. Aki ettől rendszeresen szenved, javasolt a mielőbbi foniátriai vizsgálat, különösen, ha olyan munkakörben dolgozik, ahol a hang kímélése nem megoldható. A tartós túlerőltetése ugyanis komolyabb problémákhoz is vezethet.

Elváltozások a hangszalagokon

Kezelés nélkül a hang túlerőltetése hangszalag csomók és hangszalag polip kialakulásához is vezethet. Mindkét esetben rendszerint a rekedtség az első tünet. Ha nem fordulunk időben orvoshoz, sajnos hosszabb kényszerpihenőre is felkészülhetünk, mert a kialakult elváltozások kezeléséhez műtétre is szükség lehet.

Komoly probléma a háttérben

Az elhúzódó rekedtség kivizsgálásával azért sem szabad sokáig várni, mert súlyos problémákra is felhívhatja a figyelmet, akár daganatos elváltozást is jelezhet. A halogatás különösen a dohányosok körében jellemző, mivel az egyre rekedtesebb hangot és gyakoribbá váló köhögést hajlamosak a dohányzás velejárójának tekinteni. Valójában pedig a dohányosok körében háromszor magasabb a kockázata, hogy valamilyen elváltozás alakul ki a hangszalagokon, ezért probléma esetén számukra különösen fontos az orvosi vizsgálat.

Egyéb betegségeket is jelezhet

Ha érdekli, milyen betegségeket jelezhet az orvos szerint a rekedtség, olvassa el a teljes cikket az Origó oldalán!

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.