Borkisokos: megromolhat egy bor, meddig fogyasztható?

Minél idősebb egy bor, annál jobb és értékesebb. Valóban így van? Vagy a boroknak is van szavatossági idejük?

Forrás: Híradó.hu2022. 01. 18. 16:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Agroinform.hu összegyűjtötte, mit érdemes tudni a borok eltarthatóságáról – írja a Híradó.hu.

A bor eltarthatósága függ attól, hogy honnan származik, hogyan és mikor készült, és attól is nagyban függ az, hogy meddig áll el a bor, hogy helyesen tároltuk-e.

A reduktív eljárással készült fehér- és rozéborok, célja az elsődleges gyümölcsös aromák kinyerése és a frissesség megőrzése. A bor ezeket a tulajdonságokat azonban csak rövid ideig képes megőrizni, tehát a reduktív eljárással készült borokat nem érdemes hosszú éveken át őrizni. A borászok ezeket a borokat kifejezetten friss fogyasztásra ajánlják, tehát legkésőbb egy-két éves korukban érdemes elfogyasztani a reduktív eljárással készült borokat.

Mint mindenhol, kivételek itt is vannak, például a hárslevelű két év után is élvezetes ízélményt nyújt.

Az oxidatív borok hordóban érlelve készülnek és sokkal hosszabb idejű tárolásra is alkalmasak. Azonban az ezzel a módszerrel készült borok sem tarthatók el örökké, mert az oxigén egy idő után módosítja a bor összetételét. A magasabb tannintartalmú vörösborok alkalmasak akár 5-6 éves tárolásra, ám kiemelkedő minőség esetén ez még több, akár 8–12 év is lehet.

Azonban egyes vörösborokat szintén érdemes frissen fogyasztani, ilyen például a kadarka vagy a pinot noir. A sokáig tárolható vörösborok közé tartozik a bikavér vagy a bordói típusú borok.

A borok eltarthatósága szempontjából nagyon fontos tényező az ital évjárata. Az adott időszak időjárási körülményei hatással vannak a bor minőségére, ami pedig az eltarthatóságra.

A magas alkoholtartalmú borok tovább elállnak, valamint a magas maradékcukor-tartalmú nedűk is. Egy tokaji szamorodni akár 30-40 évig is eláll, sőt egy öt-hat puttonyos aszúesszencia akár száz évig is.

A borok „élethosszának” fontos tényezője az is, hogyan tároljuk.

A fény és a meleg károsan hat a borra. A hosszabb ideig tárolni kívánt borokat hűvös, száraz helyre kell tenni, védve a hőingadozástól. A legideálisabb tárolási hőfok 7 és 15 Celsius-fok között mozog. Fektetve tároljuk, így nem szárad ki a dugó.

Hogyan állapíthatjuk meg, hogy egy bor „megromlott”?

Ha a dugó és a bor szintje között jókora hézagot látunk, akkor valószínűleg a tartalma már nem fogyasztható. A címke foltossága is erre utal, ez azt jelenti, hogy a bor szivárog a nem megfelelő tárolás miatt.

A megváltozott illat, például ha ecetes, dohos mellékillata van, vagy megváltozott a színe, ha más az íze, savanykásabb, édesebb vagy esetleg szénsavas, akkor már biztosan nem alkalmas a fogyasztásra.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.