Négy élénkítő gyógynövény kávé helyett

A kávét a magyar felnőttek 85 százaléka fogyasztja megszokásból vagy az íze kedvéért, illetve azért, hogy kihasználja élénkítő hatását. A kávénak vannak negatív hatásai is, a magas koffeintartalma megterhelheti a szív- és érrendszert, néha még szorongást is kiválthat. Nem árt, ha a koffeinbevitelt csökkentjük, segít, ha reggel fokozatosan lemondunk a kávéról és gyógynövényteákkal helyettesítjük. Szerencsére több lehetőség is létezik, nagyon jó élénkítő hatású, ízletes gyógynövények közül válogathatunk – írja a Ripost.hu.

Forrás: Ripost.hu2022. 04. 18. 17:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1. Gyömbér

Ébredjen energikusan gyömbérrel! Fő hatóanyagai a shogaol és gingerol. Ezek nemcsak az immunrendszert erősítik, de gyulladáscsökkentőként is működnek, valamint elősegítik a jó emésztést. Készítsen a gyökérből teát, adjon hozzá friss narancslevet, esetleg egy kevés citromot. A kellemesebb íz elérése céljából keverjen bele házi mézet.

2. Menta

A menta illata önmagában is élénkítő hatású, de a teája is frissít, javítja a koncentrációt. Gyorsítja az agy aktivitását. Ha borsmentából főzzük az reggeli teát, akkor mellette párologtassunk is egy keveset, illóolaja fantasztikusan felébreszti az embert. 

3. Rozmaring

A csodás rozmaring illóolajat, szaponint, cseranyagot, nikotinsavat tartalmaz. Élénkít, frissít, serkenti a vérkeringést. Szuperül helyettesíti a kávét. Felélénkül tőle a test és a gondolkodás. Ha teát iszunk belőle, emelkedik egy kicsit a vérnyomásunk is, ezért magas vérnyomás esetén nagyon óvatosan fogyasszuk. Állapotos hölgyeknek, szoptatós kismamáknak és vesebetegeknek nem ajánlott a fogyasztása.

4. Gyermekláncfű

Az egyik legjobb máj- és epetisztító gyógynövény. Pörkölés után pedig pótkávénak is szuper, ha cikóriával elkeverjük. Hasonló ízt kapunk, mint a kávé, így jó alternatív megoldás is.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.