A Jóféle sáfrányt (Crocus sativus L.) főként Iránban termesztik, ám előfordul Indiában, Görögországban és Spanyolországban is. A három sáfrányszállal rendelkező Sáfrány-kagyló csak ősszel, néhány napra jelenik meg. A sáfrányszálak betakarítása a mai napig kézzel történik, ezért is a világ legdrágább fűszernövénye.
Fontos antioxidánsokat tartalmaz
A sáfrányban sokféle hatóanyagot, többek között safranolt, krocilt és krocetint találtak.
Ezek antioxidánsok, amik hozzájárulnak a szabadgyökök és az oxidatív stressz elleni védekezéshez és fenntartják a szervezet egészséges egyensúlyát.
„A legtöbb klinikai vizsgálat a sáfrány antidepresszív hatásának tanulmányozására irányul. Előszeretettel használják „kiegyensúlyozó”, hangulatszabályozó és stresszoldó hatása miatt is. A kutatások azt mutatják, ha valakinek hangulati zavarai vannak – rosszkedv, lehangoltság –, akkor a sáfrány egyik hatóanyagai képesek visszaállítani a szabadgyökök egyensúlyát, ezáltal a sáfrány rendszeres fogyasztása hangulatjavító hatású lehet” – mondta Heckenberger-Nagy Evelyn, pszichológus és dietetikus.