Influenza és megfázás – tények és tévhitek nyomában

A hideg idő beköszöntével egyre több szó esik a megfázásról és az influenzáról. Nincs hiány bölcs tanácsokból sem, amelyek nagy részéről aztán kiderül, hogy semmit nem érnek, mégis évről évre találkozunk velük.

Forrás: Diéta és Fitnesz2022. 02. 14. 10:51
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Segítünk abban, hogy az információdömpingből mely tanácsokat hasznos szem előtt tartani, és melyek azok, amelyekkel nem érdemes foglalkozni – olvasható a diétaésfitnesz.hu cikkében.

 

„AZ INFLUENZASZEZON ELEJÉN BEADOTT OLTÁS NEM TART KI A SZEZON VÉGÉIG”

Sokszor hallani, hogy valaki azért nem oltatja be magát novemberben, mert akkor a hatás nem tart ki február-márciusig, amikor statisztikailag legvalószínűbb az influenzás megbetegedés. A vakcina hatása azonban legalább egy évig tart.

 

„AZ INFLUENZA ELLENI VÉDŐOLTÁS MEGBETEGÍT”

Az oltóanyag csak elölt vírusokat tartalmaz, amelyek nem fertőznek. Ennek a tévhitnek a hátterében két dolog állhat. Egyrészt az oltóanyag mellékhatásai könnyen összekeverhetők az influenza tüneteivel – bár mára többnyire már csak a fájó kar emlékeztet az oltásra. Másrészt az influenza elleni védőoltás idején már tele van a levegő a felső légúti megbetegedésekért felelős kórokozók tömegével, így előfordulhat, hogy az oltással egy időben vagy még az oltás előtt az influenzától független, egyéb kórokozó okozza a megbetegedést.

 

„EGY CSÉSZE FORRÓ HÚSLEVES SEGÍTI A GYÓGYULÁST”

A meleg, sós folyadék segíti a vírusok elleni küzdelmet. Bebizonyosodott gyulladáscsökkentő, nyugtató hatása, ráadásul segít megőrizni a szervezet hidratáltságát. Hatékonysága növelhető, ha sok zöldséggel készíti. A nátha, influenza megelőzésében azonban nem segít.

 

„A STRESSZ NÖVELI AZ INFLUENZA KIALAKULÁSÁNAK ESÉLYÉT”

A stressz nem növeli az esélyét annak, hogy influenzás legyen – állítják az orvosok. Az azonban kétségtelen, hogy a stressz gyengíti az immunrendszert, ráadásul a krónikus stressztől szenvedőknél nagyobb eséllyel alakul ki komplikáció a megfázás vagy influenzás megbetegedés során.

 

„TÉLEN A VIZES RUHA, NEDVES HAJ GARANTÁLJA A MEGFÁZÁST”

A megfázást és az influenzát nem a vizes ruha vagy a nedves haj okozza, a levegőben vagy érintkezéssel terjedő vírusok felelősek a megbetegedésekért. Az azonban tény, hogy a megfázás és az influenza is gyakoribb télen, ám ennek oka inkább az, hogy mivel kint hideg van, lényegesen többet tartózkodunk bent, ahol a kórokozók könnyebben terjednek.

 

„AZ ECHINACEA ÉS/VAGY A CINK SEGÍT A MEGELŐZÉSBEN ÉS LERÖVIDÍTI A BETEGSÉG IDŐTARTAMÁT”

A cink serkenti az immunrendszer működését, és például a cinktartalmú orrsprayk csillapítják a megfázás tüneteit. Kutatások szerint azonban úgy tűnik, hogy a megelőzésben a cinktartalmú szerek nem hatékonyak, sőt a nagy dózisú cink negatívan befolyásolja egyes gyógyszerek hatását. A bíbor kasvirággal ugyanez a helyzet: évszázadok óta használják a megfázás és a felső légúti fertőzések meg előzésére, azonban hatásosságát kevés eredmény támasztja alá.

 

„UTAZÁS KÖZBEN KÖNNYEBB ELKAPNI AZ INFLUENZÁT”

Az utazás közös légtérben – busz, vonat, repülőgép – történik, ami elősegíti a vírusok terjedését. Ilyen helyeken az emberek több közös területet osztanak meg egymással, többször érintik meg ugyanazokat a tárgyakat, felületeket. Ráadásul utazás közben nincs lehetőség a kézmosásra, ami kedvez a vírusoknak. Problémát jelent az is, hogy utazás közben kevesebb folyadékot fogyasztunk. Különösen a repülőgépek száraz levegője jelent veszélyt, mivel a vírusok a kevésbé nedves környezetben gyorsabban szaporodnak.

 

„A HIDEG ÉTELEK ÉS ITALOK FOGYASZTÁSA CSÖKKENTI A LÁZAT”

Éppen ellenkezőleg: a sok meleg folyadék – tea, leves – csökkentheti az influenza és a megfázás kellemetlen tüneteit. A meleg elősegíti az izzadást, ami szintén hőcsökkentő, és segíti a méregtelenítést is.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.