A környezettudatosság része a zöldség- és növénytermesztés is

Sok idő, gondozás, türelem szükséges, hogy beérjen a gyümölcs, zöldség – írja a Feol.hu.

Forrás: Feol.hu2022. 03. 08. 10:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fűszernövények, a szezo­nális zöldségek és gyümöl­csök termesztése otthonunk­ban – amellett, hogy egész­séges – roppant gazdaságos is. Rengeteg pénztől és elégedetlenségtől tudja megkímélni magát az ember, ha rászán egy kis utánajárást, időt és türelmet egy saját veteményes gondozására. Azonban célszerű tisztában lenni néhány alapvető tudnivalóval, mielőtt ebbe belefognánk.

A kertészkedés, főleg az elején, igen időigényes. Éppen ezért, ha kezdőként vágunk bele, javasolt kis területen kezdeni, és csupán csak néhány egyszerűbb, szezonális gyümölcs vagy zöldség vetőmagját elvetni.

Talán apróságnak tűnhet, de annál lényegesebb, hogy hol van a kertünkben az a terület, amelyet veteményessé szeretnénk alakítani. Az elegendő napfény, a gyomok, kártevők szerepe ugyanis nem utolsó szempont a sikeres termesztésben. De ezek mellett a locsolás módja sem mindegy. A kertészek azt mondják, hogy heti néhány alkalommal végezzük bő vízzel, melegebb napokon pedig az sem mindegy, hogy kora reggel vagy késő este öntözünk.

Ha megvan a megfelelő terület, és van elég vizünk a locsoláshoz, akkor már „csak” az évszakokat kell figyelembe vennünk.

Törekedni kell arra, hogy az év minden részén hozzájuthassunk az épp aktuális terméshez. Így tavasszal például salátát, zöld leveleseket, borsót, retket, brokkolit és sárgarépát ajánlott ter­meszteni. Míg nyáron paprikát, paradicsomot, padlizsánt vagy különböző gyógynövényeket. Ősszel általában kelkáposztát, káposztát és burgonyát szoktak betakarítani.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.