Ügyeljen otthona biztonságára a nyári szabadság idején is!

Kérjük, fogadják meg a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság prevenciós tanácsait – írja a Fejér megyei hírportál, a feol.hu.

Forrás: feol.hu - MEDIAWORKS2022. 06. 21. 17:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kérjük, fogadják meg a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság prevenciós tanácsait.

A nyári időszakban aki teheti, hosszabb-rövidebb időre elutazik nyaralni, kikapcsolódni. Sajnos vannak, akik ezt ki is használják, és bűncselekményt követnek el a pihenni vágyók sérelmére. Az alábbi ajánlások figyelembevételével azonban az áldozattá válás elkerülhető.

A betörők leginkább olyan helyre mennek be, ahol semmiféle biztonsági berendezés nincs, és a bejárat sem látszik az utcáról, vagy esetleg nyitva hagyott ablakon, teraszajtón be tud jutni a házba.

Csukja be a nyílászárókat, zárja be az ajtókat ha elhagyja lakóingatlanát! A besurranások megelőzése érdekében akkor is zárja be a kertkaput, bejárati ajtót, ha otthon tartózkodik, és éjszakára se hagyja nyitva a földszinti nyílászárókat! Hasznos lehet sövénnyel, fákkal, dús növényzettel parkosított terület gyérítése az ingatlan bejárata körül, hogy az ne nyújthasson fedezéket a tolvajoknak.

Gondoskodjon a nyílászárók megfelelő állapotáról, mechanikai védelméről! A legtöbb betörőt elrettenti, ha van otthon valaki, vagy ha biztonsági védelemmel ellátott jelzés van kirakva, és jól látható a riasztófelszerelés. 

Már egy álkamera is sokat segíthet abban, hogy elriassza a hívatlan látogatókat. 

Vagyonvédelmi szempontból szerencsésebb azonban, ha nemcsak kamerarendszerrel, hanem távfelügyeletre bekötött riasztóval is rendelkezik az ingatlan, hiszen ha az megszólal, a járőrök a helyszínre érkeznek, és a betörőnek sem marad sok ideje az értékek után kutatni.

Elutazás előtt tájékoztassa a szomszédokat arról, hogy mennyi időt tölt távol, és kérje meg őket, figyeljenek a házra, lakásra. Fontos, hogy a szomszédok figyeljenek egymásra, és ha gyanús személyt, vagy járművet látnak a környéken, jegyezzék meg, vagy rögzítsék videófelvétellel, így a későbbiekben mindez hozzájárulhat az eredményes nyomozáshoz. 

Amennyiben pedig bűncselekmény gyanúja merül fel, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget a 112-es központi segélyhívó számon!

Kérje meg rokonát, ismerősét, hogy amíg nincs otthon, rendszeresen ürítse a postaládát, és szellőztessen, változtasson a redőnyök állásán, így azt a látszatot kelthetik, hogy az ingatlan lakott. A különféle időpontokban felkapcsolódó lámpa is azt a benyomást kelti, hogy a házban tartózkodik valaki.

Ne tartson otthonában nagyobb mennyiségű készpénzt, nagyobb értékű ékszereket vagy egyéb vagyontárgyat!

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.