Hekkerek támadták meg a szerb geodéziai intézet rendszerét

Szerbiában tovább folytatódnak az állam elleni kibertámadások. Ezúttal hekkerek bénították meg a Köztársasági Geodéziai Intézet munkáját, így sem a közjegyzők, sem az ügyvédek nem tudnak adásvételi szerződéseket kötni.

Forrás: V4NA hírügynökség, RTS2022. 06. 21. 15:03
null
Hacker Using Laptop Against Multiple Monitors At Desk Fotó: Andrey Popov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A V4NA nemzetközi hírügynökség tudósítása szerint napokig nem működött a szerbiai Geodéziai Intézet számítógépes rendszere, így aki ügyet intézett volna, annak várnia kellett. A hozzáférés jelenleg kizárólag a közjegyzők számára és a Honvédelmi Minisztérium rendszerén keresztül áll rendelkezésre. Hekkerek támadták ugyanis meg az adatbázist. Az intézet szakemberei, a belügyminisztérium, és a Biztonsági Információs Ügynökség közösen dolgozik azon, hogy elhárítsa a problémát.

A támadás miatt gyakorlatilag lehetetlen volt az ingatlanok vásárlása, átíratása az országban. Maja Radović, a Geodéziai Intézet munkatársa a szerb televíziónak elmondta: jelenleg a nyilvántartás megőrzésére törekszenek, ez a prioritás. Ahhoz az kell, hogy stabil legyen a rendszer – mondta Radović.

A Köztársasági Geodéziai Intézet rendszerei nemcsak a hekkertámadások miatt nem üzemelnek, hanem azért is, mert mi saját magunk zártuk le azokat, mivel kibertámadások veszélye áll fenn

– hangsúlyozta az intézet munkatársa.

Türelemre intik a lakosságot

Maja Radović kiemelte: a hekkerek támadása nemcsak az intézet, hanem az egész ország ellen irányul. Mint fogalmazott: éppen emiatt komolyan veszik a fenyegetést, és az ország legjobb szakembereit gyűjtötték a csapatukba, hogy elhárítsák a potenciális veszélyt, valamint visszatereljék a munkát a normális kerékvágásba.

A mostani kibertámadások leginkább az adásvételi szerződéseket érintik, azok biztonságára jelentik a legnagyobb veszélyt.

Az ingatlanpiac teljesen leállt az országban. A legkisebb garzonlakásokat sem lehetett értékesíteni, de még építési engedélyeket sem tudunk kiadni. Érthető az állampolgárok türelmetlensége, de számunkra a legfontosabb, hogy az adatok ne kerüljenek illetéktelen kezekbe

– tette hozzá a szakember. Az intézkedés természetesen azokra is vonatkozik, akik már korábban egyeztetett időponttal rendelkeznek a közjegyzőknél. Hiába kaptak hetekkel korábban terminust, most a rendszer lezárása miatt ők sem tudták elintézni az ügyeiket.

A Geodéziai Intézet illetékesei hosszú ideig azt sem tudták megmondani, hogy mikor indulhat újra a rendszer. Mint a szakemberek fogalmaznak, számukra nem a gyorsaság a fontos, hanem az, hogy biztosra menjenek.

Ha most jelentkezne egy szakértő, aki biztosra tudná mondani, hogy a problémát három vagy öt napon belül megoldja, akkor arról az emberről csak egy dolgot tudnánk megállapítani. Ez pedig az lenne, hogy ő valójában nem is szakember. Szóval nem az a legfontosabb, hogy gyors megoldást találjunk

– hansúlyozta az RTS-nek Maja Radović. A Köztársasági Geodéziai Intézet adatbázisában egyébként mintegy 18 millió szerbiai parcella van bejegyezve. Ezek biztonsága és a tulajdonosok adatainak védelme jelenleg a legfontosabb – mondják az illetékesek.

 

A török külügyminiszter szerbiai látogatását is megzavarta a hekkertámadás. Forrás: Szerbia kormánya

Bombafenyegetések Szerbia-szerte

A hekkertámadások mellett folyamatos bombariadókkal is szembe kell néznie Szerbiának. Csütörtökön bombariadó volt például Valjevóban, Kraljevóban, Belgrádban, Kosovska Mitrovicában, Nišben, Požarevacon, Zaječarban, Užicében, Jagodinában, Čačakon, Кruševacon, Nagybecskereken és Szabadkán is.

A korábban bevezetett eljárás szerint ilyenkor kiürítjük az épületeket, a gyerekek csak akkor térhetnek vissza az iskolapadokba, amikor a belügyminisztérium szakemberei átnézik az iskolákat, s megállapítják, hogy biztonságban folytatható a tanítás

– áll az oktatási minisztérium közleményében. A szülők bombariadó alkalmával hazaviszik a gyerekeket, és amikor már mindent rendben találtak a rendőrök az iskolákban, akkor értesítik őket, hogy visszavihetik a tanulókat az osztálytermekbe. A bombafenyegetések egyébként e-mailben érkeznek az iskolák címére.

Bombariadó a török külügyminiszter látogatása után

A tanintézmények mellett egyes minisztériumokat és a belgrádi városi képviselő-testület épületét is bombariadó miatt kellett evakuálni. A Tanjug értesülései szerint a szerb külügyminisztériumba is érkeztek fenyegető levelek. A rendőrök ebben az esetben is nagy erőkkel azonnal a helyszínre vonultak, hogy átvizsgálják azt. A bejelentés egyébként nem sokkal azután érkezett, hogy Nikola Selaković szerb tárcavezető a török kollégáját fogadta Belgrádban.

Csütörtökön a pénzügyminisztérium sem úszta meg bombafenyegetés nélkül. Egyes elemzők szerint az egész mögött az áll, hogy Szerbia nem vezetett be szankciókat Oroszország ellen, ezért bizonyos körök destabilizálnák az országot.

Így vélekedik egyébként a szerb belügyminiszter is. Alekszandar Vulin kiemelte: speciális háború folyik Szerbia ellen, amiért a balkáni ország önállóan dönt a sorsáról. Mint fogalmazott, a fenyegetések célja a megfélemlítés és a nyomásgyakorlás.

Alekszandar Vulin szerb belügyminiszter szerint speciális háború folyik Szerbia ellen. Forrás: Szerbia kormánya

Vulin arra kérte az embereket, hogy kövessék a szabályokat, ne üljenek fel a pániknak, és tartsák tiszteletben a rendőrök utasításait bombariadók esetén is.

 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.