időjárás 4°C Árpád 2023. december 11.
logo

Több százezres bírságra is számíthatnak a szabálysértők

Magyar Nemzet
2022.06.21. 17:30
Több százezres bírságra is számíthatnak a szabálysértők

A Belváros önkormányzata újabb intézkedéssel gondoskodik a belvárosiak nyugalmának megőrzéséről, a kerület közbiztonságának erősítéséről és a szórakozás kulturált kereteinek fenntartásáról. A Belváros-Lipótváros Közterület-felügyelet és az V. Kerületi Rendőrkapitányság közös ellenőrző akciót szervez a közterületek rendjére vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzése céljából június második felétől, különös tekintettel a közterületi alkoholfogyasztásra. Szabálysértés esetén a bírság akár a százötvenezer forintot is elérheti.

A Belváros önkormányzatának kiemelten fontos a közrend és a közbiztonság fenntartása, folyamatos fejlesztése, mindenekfelett pedig elkötelezett a lakók nyugalmának védelme mellett. Ennek jegyében az önkormányzattal kiváló együttműködésben dolgozó V. Kerületi Rendőrkapitányság és a Belváros-Lipótváros Közterület-felügyelet

 közös bűnmegelőző akciókat szervez a közterületek rendjének megóvása érdekében. 

A közlemény szerint az éjszakai élethez köthető zajpanaszok és köztisztasági problémák száma visszaszorítható az ellenőrzésekkel, amelyek célja a közterületen való alkoholfogyasztás szabályainak betartatása. A túlzott alkoholfogyasztás jelentősen növeli a bűnelkövetővé és a sértetté válás kockázatát is. Mint írják, a visszatérő ellenőrzésekkel és szükség szerinti bírságolással – amelynek értéke helyszíni bírság esetén ötezertől ötvenezer forint, eljárásban feljelentéskor elérheti akár a százötvenezer forintot is – a közösségellenes magatartás megelőzhető, a bűncselekmények kockázata csökkenthető.

Az akció célja természetesen nem a szabálysértés tettenérése és a bírságolás, hanem mindezek megelőzése és a szabályok betartatása. 

Ezért a fokozott helyszíni ellenőrzéseket figyelemfelkeltő kampány előzi meg, amelynek keretében a közterületi alkoholfogyasztás tilalmára felhívó táblákat helyeznek ki a fokozottan érintett területeken, mint például az Erzsébet tér és környéke. 

A Belvárosra mindenekelőtt az itt élők otthonaként tekintünk. Az idelátogatókat arra kérjük, hogy ezt ők is tartsák szem előtt, és úgy viselkedjenek itt is, ahogy a saját lakóhelyükön ezt elvárnák. Így őrizhetjük meg együtt az V. kerület élhetőségét, a belvárosiak nyugalmát és biztonságát

– foglalta össze az intézkedés célját Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere.

Belváros önkormányzata a közleményében emlékeztetett: az V. kerület mindig is élen járt a közbiztonságot javító intézkedésekben. 2014-ben a Havas utca–Molnár utca sarkán körzeti megbízotti irodát adtak át, amely közelebb hozta egymáshoz a lakosságot és a rendőrséget, ezáltal hatékonyabb, gyorsabb intézkedést tesz lehetővé. A közterület-felügyelettel együtt 2015 májusától az év minden napján üzemelő, 0–24 órás járőrszolgálatot alakítottak ki. 2016-ban dr. Mátyus Bálint képviselő, közbiztonsági tanácsnok vezetésével kábítószeregyeztető fórumot hoztak létre a fiatalok droghasználatának megelőzésére. 2019-ben a budapesti kerületek közül az elsők közt újították meg a körzeti megbízotti programot a rendőr-kapitánysággal együttműködésében. A korábbi hat helyett huszonöt körzetre osztották fel a kerületet, és minden körzetben egy-egy körzeti megbízott dolgozik, akiket mobiltelefonon, e-mailen és személyes fogadóórákon is elérhetnek a kerületi lakosok. 2020-ban a belvárosiak nyugalma érdekében szigorították a vendéglátó teraszok éjszakai nyitvatartását szabályozó önkormányzati rendeletet, amely szerint a vendéglátó üzletek teraszai éjfél és reggel hat óra között nem tarthatnak nyitva. 2021 novemberében pedig szintén a belvárosi lakosságra tekintettel rendeletet alkottak a zeneszolgáltatást nyújtó vendéglátó üzletek éjfél utáni nyitvatartásának szabályozására, a hangoskodás, a közterületi szeszesital-fogyasztás és a szemetelés visszaszorítására. A rendelet új előírása, hogy az éjfél utáni nyitvatartást olyan feltételekhez köti – mint például a hangrendszer teljesítményét korlátozó eszköz beépítése, hangszigetelt dupla nyílászárók, forgalomszámlálás, a közterületen való fogyasztás megakadályozása érdekében biztonsági személyzet és a vendégek azonosítására szolgáló karszalag alkalmazása –, amelyek biztosítják a Belvárosban élők nyugalmát. 2022 áprilisában az V. kerület közbiztonságát célzó együttműködések körét tovább bővítették, a Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesülettel kötöttek erről szóló megállapodást. 

Borítókép: Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere, dr. Paál Péter, az V. Kerületi Rendőrkapitányság vezetője és dr. Mátyus Bálint képviselő, közbiztonsági tanácsnok (a képen balról jobbra) (Forrás: Belváros önkormányzata)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.