időjárás 14°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Egy holland férfi megvett egy magyar falut, idén már fesztivált szervez benne + videó

Forrás: VG.HU
2022.08.07. 11:45 2022.08.07. 12:06
Egy holland férfi megvett egy magyar falut, idén már fesztivált szervez benne + videó

Évekkel ezelőtt egy holland üzletember beleszeretett egy Nógrád megyei zsákfaluba, Bedepusztába, és sorra megvette a község házait – számolt be a magyar Deutsche Welle (DW). 

Elroy Thümmler a házakat tulajdonképpen nem is megvette, hanem elcserélte.

A bedepusztai családoknak más falvakban vett házakat, és ők oda költöztek. A zsákfaluban lévő épületeket pedig felújította és kiadja a turistáknak.

A faluban van kocsma, az egykori iskolából pedig rendezvénytér lett. A vállalkozó korábban a Sziget-produkciók külföldi marketingkampányába kapcsolódott be, és külföldi vendégeket csábított a hazai fesztiválokra. Most már a Nógrád megyei faluba invitálja az érdeklődőket. 

Elroy azt mondja: nem a pénzért csinálja, ő inkább valami egyedit szeretett volna létrehozni. Ezért fesztivált szervez, és kulturális kezdeményezéseket vár a falujába – írja a Vg.hu.

A holland férfi elmondta, amikor külföldi barátai nem értik, hogy miért Magyarországra megy el nyaranta, az szerinte egyszerű megbélyegzés a részükről. 

Ezt utálom Nyugat-Európában, azt hiszik, hogy minden erkölcs az övék, mindent sokkal jobban tudnak. Azt mondom, hogy »ők«, de természetesen a mainstream médiára gondolok, és azokra az emberekre, akik követik ezeket a médiumokat

– mondta. 

Az évekig kulturális szervezőként dolgozó férfi faluja természetesen művészeti projekteket is szívesen lát: zenészeket, írókat, képzőművészeket várnak, némi kedvezménnyel.

Az emberek két hétig itt vannak, zenélnek, fellépnek a színpadon. Vendégek jönnek hozzájuk, megeszik, amit termesztünk. Nagyon – talán túlságosan is – idilli, de ez az irány

– fejtette ki a férfi, aki hozzátette, ha mindenki hozzátesz valamit a falu életéhez, akkor az egy kis paradicsommá nőheti ki magát. 

Bedepusztán egy fesztivált is szerveznek a Szigettel egy időben azoknak, akik egy csöndesebb eseményen vennének inkább részt.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Képernyőfelvétel (Forrás: Youtube/DW Magyar)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.