Amikor kevés a napfény, avagy D-vitamin ősszel

Az őszi-téli, kevésbé napsütéses szezonban rendkívül fontos, hogy a szervezetünk megkapja a megfelelő mennyiségű D-vitamint. Ne csak tablettában gondolkodjunk: helyes táplálkozással is sokat tehetünk a megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitelére.

Forrás: MW2020. 09. 28. 22:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amellett, hogy kevesebb napsütéses óra van a hűvösebb évszakokban, az időnk nagy részét a lakásban, irodában, azaz zárt helyiségben, és nem a szabad levegőn töltjük. Tél végére a szervezet D-vitamin szintje drasztikusan lecsökken. Sokféleképpen tehetünk ez ellen: próbáljunk, amennyi időt csak lehet, a szabadban tölteni, szedhetünk vitamint tabletta formájában, valamint fogyaszthatunk D-vitaminban gazdag élelmiszereket. Rendszeres D-vitaminbevitellel elkerülhető a csontritkulás, és ez segít a magas vérnyomás csökkentésében is – írja a dietaesfitnesz.hu.

D-vitamin források:

  • halak
  • máj
  • tojás
  • tejtermékek
  • gombafélék
  • TOJÁSSÁRGÁJA

    Rengeteg tápanyagot tartalmaz, egyebek között D-vitamint. Egy nagyobb tojássárgája egy felnőtt nő napi D-vitamin-szükségletének 7 százalékát tartalmazza.

    RECEPTAJÁNLÓ: TOJÁSOS MINI QUICHE

    Hozzávalók (3-4 személyre): 1 k olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 300 g mángoldlevél, 120 g túró, 75 g reszelt parmezán, 3 ek feldarabolt aszalt paradicsom, 2-3 db nagyobb tojás, 1 tk reszelt citromhéj, só, bors, 3 levél leveles tészta.

    Elkészítése:

    1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy nagyobb serpenyőben, felhevített olívaolajon dinszteljük meg a zúzott fokhagymát, majd egy perc után dobjuk rá a nagyobb darabokra aprított mángoldleveleket és egy negyed bögre vizet. Közepes lángon főzzük körülbelül 5öt percig, míg kissé megfonnyad a mángold.

    2. Egy konyhai robotgép segítségével dolgozzuk össze a túrót és a parmezánt (keveset tegyünk félre belőle), majd egy nagyobb tálban keverjük össze a túrókrémet, a feldarabolt aszalt paradicsomot, a citromhéjat, kevés sót és borsot, a felvert tojást, végül a mángoldot.

    3. Egy hatrészes muffinsütő formát enyhén kenjünk ki olajjal, majd béleljük ki a hat egyforma darabra vágott tésztával. Ezeket is olajozzuk át vékonyan, majd töltsük meg a tojásos-mángoldos töltelékkel. A tetejére szórjunk parmezánt, majd süssük készre az egészet körülbelül 20 perc alatt.

    TEHÉNTEJ

    Az egyik legfontosabb D-vitamin- és nem utolsósorban kalciumforrásunk. Ne válasszunk kifejezetten zsíros változatot, de időnként – hacsak nem élünk laktóz-intoleranciával – érdemes az étrendünkbe iktatni.

    RECEPTAJÁNLÓ: ALMÁS ZABKÁSA

    Hozzávalók (2 személyre): 100 g zabpehely, 4 tk őrölt lenmag, 2 tk fahéj, 400 ml sovány tej, 2 tk vaníliakivonat, 4 ek aprított dió, 1 nagyobb (vagy két kisebb) darab alma.

    Elkészítése:

    1. Keverjük össze alaposan a zabpelyhet, a lenmagot, a fahéjat, a tejet és a vaníliakivonatot, illetve a dió és a felkockázott alma felét. Tegyük az egészet éjszakára a hűtőbe pihenni.

    2. Másnap a maradék dióval és almával meghintve tálaljuk. Krémesebbé tehetjük az egészet kevés görög joghurttal, illetve mogyoróvajjal.

    GOMBA

    Bármilyen fajtáját vásároljuk is, a gombával nem nyúlunk mellé, ugyanis rengeteg D-vitamint tartalmaznak. Külön öröm, hogy szinte bármibe tehetjük, feldobhatjuk vele a leveseinket, köreteinket. Kiváló alapanyag akkor is, ha tartalmas frittatát szeretnénk sütni.

    RECEPTAJÁNLÓ: GOMBÁS-SPENÓTOS FRITTATA

    Hozzávalók (4 személyre): 230 g gomba (csiperke, vargánya is jó), 90 g spenót (mirelit is lehet), ½ db kaliforniai paprika, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál vaj, 4 nagyobb tojás, só, bors, ¼ tk kurkuma, 1 ek teljes kiőrlésű liszt, 1 tk sütőpor, 2 ek morzsolt feta, 2 ek aprított metélőhagyma.

    Elkészítése:

    1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy nagyobb vasserpenyőben melegítsünk 1 evőkanálnyi olajat, dinszteljük meg rajta a felszeletelt sárgarépát, majd pár perc után keverjük hozzá a szeletelt paprikát és a zúzott fokhagymát. Főzzük néhány percig, majd öntsük a serpenyőbe a spenótot. Süssük, míg megfonnyad. Ha nagyjából átfőttek a zöldségek, vegyük le a lángról a serpenyőt.

    2. Egy másik tálban verjük fel a tojásokat, ízesítsük sóval, borssal, kurkumával, keverjük hozzá a lisztet és a sütőport. Végül adjuk hozzá a zöldségeket is, keverjük össze alaposan.

    3. A serpenyőt, amiben a zöldségek sültek, a maradék két evőkanál olívaolajjal kenjük ki, majd öntsük bele a tojásos-zöldséges mixet. Szórjuk meg morzsolt fetával, majd tegyük be a sütőbe, és süssük készre 15-20 perc alatt.

    A D-vitamin fontossága

    Azt mindannyian tudjuk, hogy a D-vitamin nagyon fontos a szervezetünk számára. Azonban azzal is tisztában vagyunk, hogy miért is ennyire elengedhetetlen szervezetünk zökkenőmentes működéséhez? Korábbi cikkünkben erről olvashat.

     

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.