Fedezze fel az őszi Magyarországot! – látogatás a Gaja-szurdokban

A Gaja-szurdok a Bakony legkeletibb részén fekvő patakvölgy, Bodajk és Fehérvárcsurgó között helyezkedik el

Forrás: life.hu2020. 09. 30. 21:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az őszi időszak nem csupán az az évszak, ami fokozatosan felkészít minket a téli hónapokra. Bronzba hajló színeivel, hűvösebb, ám még így is kellemes időjárásával kiválóan alkalmas a hosszabb séták, túrák megvalósítására. A koronavírus-járvány miatt, a csoportos időtöltés helyett érdemes olyan léleksimogató programokat választani, melyekre eddig lehet, hogy nem is gondolt. Hazánkban számos csodás hely vár felfedezésre, ilyen a Gaja-szurdokban található vízesés is.

A Life.hu „Fedezd fel az őszi Magyarországot!” című cikksorozatának első részében Boldogkőváralját és annak környékét mutatták be, most pedig a Gaja-szurdokban lévő Római fürdőhöz szeretnének némi kedvcsinálóval szolgálni.

A Bakony hegyei, kiterjedt erdősége, sok barlangja régebben leginkább a betyárok kedvelt rejtekhelyének számított, mára azonban a túrázók, kirándulók foglalják el pár órára vagy épp pár napra.

Csendes óriások ölelésében

A Gaja-szurdok a Bakony legkeletibb részén fekvő patakvölgy, Bodajk és Fehérvárcsurgó között helyezkedik el. Remek lehetőségeket rejt magában akár hosszabb túrákhoz, rövidebb kirándulásokhoz, de egy családi piknikezésre is alkalmas. Sőt! A szurdok babakocsival is bejárható.

Maga a patakvölgy hozzávetőleg 2 kilométer hosszú, tehát kényelmes sétával egy–másfél óra alatt végigsétálhat rajta, de valószínűleg ennél több időt fog itt eltölteni. A központi pontján van egy kis tó, tűzrakó helyek, asztalok, játszótér, a kisgyerekesek gyakran csupán eddig sétálnak el.

Annak azonban, aki tovább megy a szurdokban, olyan csodás látnivalókban lesz része, mint a kristálytiszta vizű Gaja-patak, a hangulatos fahidak, barlangok, kilátók, ligetes erdők, sziklák és a természet varázslatos atmoszférája.

Lezúduló víztömeg

Bakonynána közelében található a Római-fürdő, ami lényegében egy lenyűgöző vízesés. Az ókorban itt természetes fürdő működött, amit a rómaiak fedeztek fel, innen kapta a nevét.

Vadregényes túraútvonalon közelítheti meg, ami még felfoghatatlanabbá varázsolja azt a pillanatot, amikor először csak meghallod, majd meglátod a vízesést.

A Gaja-patak vize zúdul alá, méghozzá meredek mészkőfalak között. A vízesésen átvezet az Országos Kéktúra útvonala, így a kék-fehér jelzésekkel könnyedén megtalálható, de egyszerűen, Bakonynána vagy Jásd felől is bárki eljuthat turistautakon.

Az egyre szűkülő völgyben hirtelen lehet észrevenni, hogy már magas sziklák szegélyezik a patakot. A mészkövek között a Gaja-patak vájta ki az útját, így tehát teljesen természetes vízesésnek lehetünk fül- és szemtanúi.

Csapadékosabb időben nyújtja a legnagyobb élményt, hiszen ekkor sokkal nagyobb víztömeg zúdul alá, tehát ne rémisszen meg az őszi kiránduláskor egy kis eső.

A Gaja-szurdok, a Római fürdővel igazi gyöngyszeme Magyarországnak, ami könnyedén megközelíthető, nem igényel túratapasztalatokat, mégis felejthetetlen élményt nyújt kortól függetlenül mindenkinek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.