Hajápolás negyven felett – roncsoló hibák

Egy bizonyos kor felett a hajápolás rutinjában is szükségesek bizonyos változtatások. Összegyűjtöttük azokat a szokásokat, amelyek többet ártanak, mint amennyit használnak.

Forrás: Diéta és Fitnesz2020. 11. 26. 8:45
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az évek múlásával nemcsak a bőr öregedésével kell szembenézni, a megfelelő hajápolás is fontos, hiszen az idő nem kíméli a hajat sem. A hajszálak elvékonyodnak, a hajkorona ritkul. Míg az arcbőr védelmére a legtöbben figyelnek, addig a hajápolási rutin sokáig változatlan marad. Íme, néhány szokás, amin érdemes változtatni – írja a diétaésfitnesz.hu.

Fotó: Pexels

TÚL GYAKORI HAJMOSÁS

Az öregedéssel a haj textúrája is megváltozhat, hiszen egyre csökken a fejbőr természetes olajtermelése. Így előfordulhat, hogy nem lesz szükség a korábban megszokott napi hajmosásra, elegendő lesz a heti két-három alkalom is. A szulfátmentes sampon és balzsam megakadályozza, hogy a fejbőr és a hajszálak kiszáradjanak.

LÓFAROK ÉS KONTY

A lófarok és a konty életmentő lehet, ha nincs idő a hajmosásra, hajformázásra, és gyorsan kell egy vállalható frizura – de nem minden napra! A szorosan összefogott copf folyamatosan húzza a hajszálakat, nyomást gyakorolva a tüszőkre, amelyek így meggyengülnek. Csak akkor fogjuk össze a hajat, ha valóban szükséges – sportolás, házimunka során –, és akkor is természetes anyagból készült eszközzel, lazán rögzítsük a tincseket!

TÚL SOKSZOR HASZNÁLT SZÁRAZ SAMPON

A száraz samponnal ugyanaz a helyzet, mint a lófarokkal: néha szükséges, de rendszeresen nem szabad használni. Napi szinten alkalmazva ugyanis megzavarja a bőr természetes olajtermelését, és a fejbőr szárazzá, viszketővé válik. Kényeztessük, masszírozzuk a fejbőrt, használjunk pakolásokat, szérumokat!

NEM MEGFELELŐ HAJÁPOLÓK

Míg huszonéves korában „elbírta” a haj a különböző hajzseléket, lakkokat, negyven körül jobban tesszük, ha könnyedebb, szelídebb termékeket – gyengéd volumennövelőket, hajtonikokat – választunk. A fejbőr és a haj meghálálja a gondoskodást.

NEM MEGFELELŐ MENNYISÉG

Nemcsak a minőség, a mennyiség is számít. A kevesebb néha több – igaz ez a hajápolókra is. Minél több krémet, szérumot, spray-t kenünk és fújunk a hajunkra, annál jobban elnehezítjük a hajszálakat. A túl sok hajápoló pontosan az ellenkezőjét teszi annak, amit az öregedésgátló hajápolás érdekében tenni kellene… Egy jó minőségű sampont és balzsamot, és ha szükséges, egy kevés hajlakk bőven elég a mindennapi hajápoláshoz.

NEM MEGFELELŐ TÁPLÁLKOZÁS

A menopauza alatt csökken az ösztrogénszint, ami önmagában is a haj elvékonyodásához, hajhulláshoz vezet. Ha ehhez még más, az egészséges hajhoz nélkülözhetetlen tápanyagok is hiányoznak, mint például a vas, a kalcium vagy a cink, tovább fokozódik a probléma. Megfelelő táplálkozással, szükség esetén az ásványi anyagok, vitaminok pótlásával sokat tehetünk a hajunk egészségéért.

Ha érdekli, hogy a rendszeres testmozgás miért elengedhetetlen a haj egészségéhez, olvassa el a teljes cikket a Diéta és Fitnesz oldalán!

Korábbi cikkünkben a hatékony és természetes a bőrápoláshoz adtunk tippeket. Az összegyűjtött növényi eredetű készítmények listája segítségével hatékonyan és természetesen táplálhatja a bőrét.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.