Hasznos és egyszerű tanácsok a gerinc védelmére

Nemhogy álldogálni, üldögélni sem igen tud? Nos, a nyak-, hát- és derékfájás sokunk életét megkeseríti, pedig tudatos gerincvédelemmel sokat tehetünk a megelőzésért – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 06. 02. 14:50
null
A helyes tartás bármikor újra elsajátítható Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az élet megannyi apró öröme mellett akadnak bosszantó, sőt fájdalmas napok, amikor csinálhatunk bármit, a fájdalom, a szúró, nyilalló érzés meghatározza a közérzetünket. Jó hír, hogy a gerinc fájdalma igenis megelőzhető – lássuk az ehhez vezető utat.

Figyeljünk a testtartásra

Legyen bármiről szó, irodai munkavégzés vagy egy nagyszerű könyv olvasása az otthoni kanapén, figyeljünk arra, hogy a tartásunk helyes legyen. Ezzel máris tettünk gerincünk védelme érdekében. Hogy mi is az a megfelelő tartás? Nos, állás közben a medence középhelyzetben van, nem billen sem előre, sem hátra. Oldalnézetből a fejtető, a fül, a váll, a csípő, a térd és a boka egy függőleges vonalban helyezkedik el, a gerinc vonala pedig „S” alakú görbületet mutat.

A helyes tartás bármikor újra elsajátítható
Fotó: PEXELS

Kevesebb stressz

A stressz és a mozgás szoros kapcsolatban áll egymással. Ha a pszichés túlfeszítettség huzamosabb ideig fennáll, az kitűnő táptalaja különböző mozgásszervi problémáknak, a vállfeszülésnek, alig mozgó nyaknak, vagy görcsös hátnak. Szánjunk időt kikapcsolódásra, ellazulásra. Aludjunk eleget, a gerincünknek is szüksége van a pihenésre. Figyeljünk a megfelelő matrac kiválasztására, hiszen a nem jól megválasztott felület akár életre szóló problémát is okozhat.

Lassan a testtel

Hirtelen felpattannál a helyedről? Csak óvatosan! Ne üljünk vagy álljunk több órán keresztül egy helyben. Testhelyzetünket gyakran változtassuk, munka közben néha tartsunk szünetet – álljunk fel és nyújtózzunk.

A nyak-, hát- és gerincbántalmak megelőzése érdekében fontos, hogy napi tevékenységeink során kerüljük a rossz pozíciókat és kényszertartásokat. Fontos, hogy mellőzzük az előrehajlást és az erőteljes csavarodást is.

Csak aktívan

Túl sok időt töltünk a számítógép előtt görnyedve vagy a televíziót nézve? Ez rendkívül káros a gerincünkre, izmainkra, ízületeinkre és az egész szervezetünkre. Gerincünk tartásért felelős izmaink ereje és rugalmassága speciális mozgással fejleszthető és fenntartható. Mozogjunk rendszeresen, heti két-három alkalommal végezzünk fizikai állapotunknak megfelelő, gerinckímélő mozgásformákat. Ez lehet az úszás, jóga, gerinctorna, kerékpározás, minden olyan mozgás, amivel nem erőltetjük meg magunkat.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.