Jó hír a termésnek, egy hónappal tovább tartott idén a szüret

Az idén három hónapon át tartott a szüret, az időjárás és a környezeti feltételek sok szempontból kedveztek a szőlőknek, amiből 17,8 millió kilogrammot dolgozott fel a badacsonyi és az egri borvidéken feldolgozóüzemekkel rendelkező Varga Pincészet – ismertetik az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményükben.

Forrás: MTI2020. 11. 15. 13:36
null
Elhúzódott idén a szüret Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1993-ban alakult Varga Pincészet történetében korábban nem fordult elő, hogy a szüret három hónapon keresztül, augusztus elejétől október végéig tartson, ami lehetővé tette az optimális szőlőfeldolgozást – számolt be Varga Péter alapító tulajdonos. A szüret elhúzódásában az időjárás változásának, és néhány korai új fajta szőlőnek is szerepe van – tette hozzá.

Az országban a legtöbb, tavaly 14 millió darab palackos bort értékesítő pincészet – amelynek szőlőültetvényeiből 125 hektár található Badacsony környékén, 20 hektár Balatonaligán, és 55 hektár az Egri borvidéken – az idén 1,6 millió kilogramm saját termésű szőlőt dolgozott fel, a többit felvásárolta.

Elhúzódott idén a szüret
Fotó: Pexels

A pincészet által összesen feldolgozott 17,8 millió kilogrammnyi szőlő mennyisége 0,8 millióval marad el az előző évitől.

Ebből az évjáratból lehetőségük lesz mintegy 1,5–2 millió litert folyóborként is exportálni – tájékoztatott Varga Máté Péter ügyvezető tulajdonos. Közölte: a fehérboroknál kimagasló minőséggel számolnak mind az illatos, korai fajták, így a rozék, mind pedig a testes, késői szüretelésű fehér tételeik esetében, és lesznek emlékezetes vörösborok is a 2020-as évjáratból.

A 191 alkalmazottat foglalkoztató Varga Pincészet Kft. 2019-es árbevétele megközelítette az 5,8 milliárd forintot a cég közlése szerint.

Tudták, hogyan szüretelik a komlót Magyarországon?

Kastélyosdombón járt a Mindmegette csapata egy komlószüreten, ahol azontúl, hogy megtudtuk, hogyan takarítják be ezt az értékes termést, elképesztően sok új információval lettünk gazdagabbak. És azt tudták, hogy a komlót az emberiség már több mint egy évezrede alkalmazza gyógynövényként?

Mindezek ellenére a legtöbben csak úgy ismerik a komlót, mint a sör keserűségéért felelős alapanyag, ám a gyógyszeripar is előszeretettel használja nyugtató hatása miatt. A Mindmegette videójából az is kiderül, hogy hamarosan egyre több korsó sör készülhet száz százalékban magyar alapanyagokból.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.