Könyv jelent meg az 50-60-as évek két magyar futólegendájáról

A mű sajtóbemutatóján megjelent a két, már kilencvenes éveiben járó közép- és hosszútávfutó főhős is.

Forrás: MTI2020. 10. 29. 14:52
Hegyi Gyula; Papp Lszl; Farkas Mihly; Szilvsy Mikls; Bres Ern
Budapest, 1952. szeptember 24. Farkas Mihály honvédelmi miniszter (j) Papp László olimpiai bajnok ökölvívóval (b), Szilvásy Miklós olimpiai bajnok birkózóval (b2, takarásban), Béres Ernõ futóval (k) és Hegyi Gyulával (j2, takarásban), az Országos Testnevelési és Sport Bizottság (OTSB) elnökével beszélget a XV. Nyári Olimpiai Játékokról hazatért sportolók köszöntésekor. MTI Fotó/Magyar Fotó: Bojár Sándor Fotó: Bojár Sándor Forrás: MTI Fotó/Magyar Fotó: Bojár Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Győzelmek és emlékek szögescipőben címmel megjelent Török Ferenc könyve az 1950-es és 60-as évek két magyar futólegendájáról, Béres Ernőről és Szabó Miklósról.

A mű csütörtöki sajtóbemutatóján megjelent a két, már kilencvenes éveiben járó közép- és hosszútávfutó főhős is. Az 1952-es, helsinki olimpián 5000 méteren hetedik helyezett Béres Ernő bevallotta, hogy amikor felvetődött a könyv ötlete, először megijedt, hogyan tudja felidézni majd ennyi év távlatából a régi emlékeket. Béres Ernő tagja volt Garay Sándorral, Rózsavölgyi Istvánnal és Iharos Sándorral az 1953. szeptember 23-án 4x1500 méteren világcsúcsot elért váltónak.

Az 1956-os, melbourne-i olimpián szintén 5000 méteren negyedik helyezett Szabó Miklós elmondta, jó érzés volt visszaemlékezni a pályafutására, melynek kapcsán előkereste régi edzésnaplóit, és a féléves alkotási folyamat során olyan történetek jutottak eszébe, melyekre már régen nem is gondolt.

Gál László szaklektor kiemelte, hogy a könyv nagy összefogással, többek között a Magyar Atlétikai Szövetség, a Testnevelési Egyetem, az Emmi sportért felelős államtitkárság és a Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla-programjának támogatásával jött létre.

Szalma László, a TE tanszékvezető egyetemi docense, Európa-bajnok távolugró arról beszélt, hogy a művel népszerűsíteni szeretnék a sportágat, valamint példát mutatni a fiataloknak, hogy megismerjék a múltat, a magyar atlétika egy nagy korszakát.

„Azt hittem, hogy mindent tudok Ernő bácsiról és Miklósról, de kiderült, hogy ez nem így van” – mondta Török Ferenc, akinek a most megjelent mű már a 13. könyve. A szerző arra is kitért, hogy a munka során a főszereplők élő lexikonként meséltek a múltról.

A 12 fejezetből álló, több mint száz fotóval illusztrált könyv – amelyhez Monspart Sarolta, a Nemzet Sportolója, tájfutó világbajnok, írta az egyik előszót – 4400 forintos áron vásárolható meg.

Őszre halasztották a jövő évi maratont Bostonban

A világ hat legjelentősebb maraton közé tartozó viadal szervezőinek szerdai állásfoglalása szerint a pandémia miatt döntöttek úgy, hogy a szokásos áprilisi helyett egy később kijelölendő őszi időpontban próbálják meg lebonyolítani a versenyt.

A tradicionális, 1897 óta minden évben megrendezésre kerülő Boston Marathont idén előbb áprilisról szeptemberre halasztották, majd a verseny történetében először törölték.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.