Több területen is megindult a projekt a hulladékmentes életért

A vidék jellegének megóvása biztosítja, hogy továbbra is igaz maradjon Hamvas Béla maximája: „A helynek nemcsak fizikája, hanem metafizikája is van, és nemcsak látvány, hanem géniusz.

Forrás: SZABADFOLD.HU2020. 11. 28. 8:41
null
A folyamatosan gyarapaodó szemét mennyiség miatt környezetvédelmi intézkedések szerepe nőni fog az elkövetkező években Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Útnak eredt a Tisztítsuk meg az országot! projekt. Civilizációs zsákutcákon átvágva halad az országos program. Ott, ahol mások a tilosban jártak. Azért, hogy tovább haladjunk, új irányt szabva a mind zöldebbé váló Magyarországnak – írja a szabadfold.hu.

A felelőtlen múlt ösvényein kanyarog majd, minden állomásán tetemre hívja a környezetpusztító közönyt.

A nemzeti parkok közül elsőként a Bükki Nemzeti Park területén, a dél-borsodi Mezőcsát határában több tíz köbméternyi szabályellenes szeméthalmot számoltak fel Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Rácz András környezetügyért felelős államtitkár jelenlétében.

A nemzeti parkoknál november 6-án megkezdett akció kampányt kezd a természetkárosítás ellen is: 2020–2022 között négy ütemben, kormányzati támogatással megtisztítja közforgalmú területeinket.

A folyamatosan gyarapaodó szemét mennyiség miatt a környezetvédelmi intézkedések szerepe nőni fog az elkövetkező években
Fotó: PEXELS

Az első ütemben – idén év végéig – a MÁV Zrt., a Magyar Közút Nonprofit Zrt., az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a települési önkormányzatok mellett az állami erdészeti társaságok és nemzeti park igazgatóságok közreműködésével.

E szervezetek elsődleges feladata az illegálisan elhelyezett hulladék helyének feltérképezése és dokumentálása.

Másodsorban, hogy beazonosítsák az elszállítandó hulladék összetételét, és szükség esetén lefolytassák a kapcsolódó hatósági eljárásokat. Harmadik fokozatban össze kell gyűjtsék a felügyeletük alá tartozó területeken a törvényellenesen elhelyezett hulladékot.

Negyedik elemként gondoskodniuk kell a hulladék elszállításáról, kezeléséről és az azokhoz kapcsolódó díjak megfizetéséről. Végezetül pedig ki fogják alakítani a megtisztított területek felügyeletének és ellenőrzésének rendszerét. A program az Innovációs és Technológiai Minisztérium koordinálásával valósul meg.

Az újonnan létrehozott HulladékRadar telefonos alkalmazással bárki, bármikor, bárhonnan bejelentheti a hatóságoknak, ha jogszerűtlen hulladékelhelyezést tapasztal vagy illegálisan lerakott hulladékra bukkan. A nemzeti park igazgatóságok a saját kezelésű területei­ken az applikáció segítségével bejelentett szemét felszámolását is elvégzik. Rend a lelke mindennek.

S hogy mindezt mennyire komolyan gondolja az Agrárminisztérium, jelzi, hogy a borsodi nyitóesemény előtt már megkezdődött a munka: a nemzeti park igazgatóságok november elejéig 27 helyszínt tisztítottak meg, összesen 195 köbméter hulladékot szállítottak el.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Elindult a Tisztítsuk meg az országot! projekt

Két meghatározó pályázati konstrukciót dolgoztak ki az eddigi legnagyobb illegális hulladékfelszámolási, a Tisztítsuk meg az országot! elnevezésű projektben: az egyiket az önkormányzatok számára a Belügyminisztériumnál, a másikat a civil és a gazdálkodó szervezetek, valamint az egyházi jogi személyek számára az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál (ITM) – mondta el az ITM építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára kedden budapesti sajtótájékoztatón.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.