Keresés
Magyar Nemzet
2021. február 27., szombat, Ákos, Bátor napja
HÍR TV – CREDOBalog Zoltán jobbító szándékkal fog bírálni.
Belföld, Ez történt 100 éve
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/ez-tortent-100-eve/a-magyar-huseg-negy-szobra-9236495/

A magyar hűség négy szobra

Ez történt száz éve
Átadják az elszakított országrészek szobrait a fővárosban. Teleki Pál miniszterelnök az erdélyi magyaroknak azt ígéri: mindent megtesznek a világ közvéleménye előtt, hogy magyarságukat megtarthassák. A román népszámlálás azokat is románnak számolja, akik tudnak pár román szót, mégis kiderül, hogy az erdélyi városokban többségben vannak a magyarok.

Nagy a visszhangja az elszakított országrészeket jelképező szobrok avatásának a Szabadság téren. Majdnem minden lap kiemelten számol be az ünnepi eseményről. Az Ujság pátosszal ír január 18-án a rendezvényről, s Pásztor János, Sidló Ferenc, Strobl Alajos, Szentgyörgyi István alkotásairól. „Szombaton még könnyezett az ég Budapest fölött, vasárnap már a januári napsugár csókolta végig a Szabadság-teret és rajta a szétszaggatott Magyarország négy fájdalmasan szép, allegorikus képét. Észak, Dél, Kelet és Nyugat. Négy szobor, négy oltár, ahová tegnap elzarándokolt a megalázott és megcsúfolt magyarság. Ember ember hátán szorongott ott tegnap a kőbe faragott magyar gondolatok előtt, […] Tíz órakor már fekete volt a tér az embertömegtől és valami nagy, nagy csend, áhitat a paloták között, a nemzeti színű lepelbe takart négy szobor körül. És még mindig jöttek öregek, fiatalok, asszonyok, leányok, hontalanná vált vármegyék szétszórt szomorú magyarjai, bujdosók és kiüldözöttek, akiket a fájdalmak vonata hozott fel tépett Magyarország szívébe, […] Tizenegy órakor megkondultak Budapest templomainak összes harangjai, megálltak a villamosok, a vonatok: tíz percig szünetelt az élet. Ugyanakkor a Szabadság-téri oltárok előtt felhangzott a magyarok örök imádsága. Födetlen fővel, könnyes szemekkel énekelt százezer magyar a januári ég alatt és a nap ragyogott fölöttük. […] És a nemzeti színű leplek lehullanak a négy szoborról. Ott áll Csaba vezér, a Felvidék tót leánya, a Bánság sváb leánya és a Nyugat-Magyarországért szenvedő ifjú magyar… Zúgnak a harangok, a templomokban hangosan imádkoznak a hívők és a Szabadság-téren tompán zúgja, harsogja a tömeg: Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában…”

Fotó: Fortepan / Pesti Brúnó

A Világ a beszédekből is idéz. „Mise után Zadravecz püspök kíséretével a díszsátor felé vonult, ahol azután felszentelte a Magyar Irredenta fehérselyem zászlaját, melynek szegélyébe hatvanhárom magyar vármegye címere van beszőve. – A mai naptól kezdve – mondotta Zadravecz püspök zászlószentelő beszédében – a magyar magyar lesz, a magyar tenni fog, a magyar dolgozni fog szétdarabolt hazájának összeforrasztásán.”

A Budapesti Hírlap nemzetközi kontextusba helyezi az emlékmű-együttest. „A nagy Franciaország csak egy tartományát vesztette, Elzász-Lotharingiát 1870-ben és közel ötven évig a gall kakas csak a revanst kukorékolta, a belforti oroszlán csak azt ordította és Franciaország politikája az egész idő alatt csak ezen a tengelyen forgott; a bosszún táplálkozott, az eljövendő nagy háborúra készült; melyben egy könyörtelen antant segítségével el is érte a célját. Micsoda lelketlenség, micsoda erkölcstelenség, micsoda szellemi bódultság éppen Franciaországtól egy kisebb nemzetre, minő a magyar, négy Elzász szerencsétlenségét, keservét és bosszúját borítani. Azt hiszik tán, mi nem vagyunk hazafiak, mi nem vagyunk emberek, a mi ereinkben nem vér folyik, mi nem vonaglunk, ha ránk taposnak?”

Teleki Pál miniszterelnöknek az erdélyi magyarságnak küldött üzenetéről számol be a 8 Órai Ujság. A 18-i cikk bevezető sorai az ottani áldatlan állapotokat összegzik. „Az a fajta türelmetlenség és felháborító igazságtalanság, amely az oláhok minden ténykedését jellemzi, tömegesen készteti még mindig a magyarságot a kitelepülésre. Az önként menekülőkhöz csatlakoznak azok, akiket az oláhok utasítanak ki különböző okokból, mint »nemkívánatos« elemeket, s ha ez így tart, nagyon-nagyon megfogyatkozik a száma azoknak a magyaroknak Erdélyben, akikre pedig nehéz, de magasztos feladat vár.” Teleki Pál úgy fogalmaz: „Nektek megmarad, bárhol legyetek is, a magyar kultúra ereje. Ezt a kultúrát a békeszerződés, de azon túlmenőleg is a legelemibb emberi jogok biztosítják számotokra. Mi pedig még a mai megtépázott állapotunkban is mindent megteszünk, ami módunkban áll és meg fogunk tenni szavunknak mindenkori legteljesebb súlyával, a világ közvéleménye és intézői előtt, hogy megtarthassátok magyarságotokat, kultúrátokat és évszázados otthonotokat, amelytől senkinek sem szabad elszakadnia és számkivetésbe mennie. Mindenütt maradhat az ember jó magyar, ha számol is a változott körülményekkel.”

Furcsa román népszámlálási statisztikáról ad hírt a Pesti Hírlap 23-án. „Vasárnap tartották meg a románok az első népszámlálást Erdélyben, mégpedig olyan alapon, hogy ha valaki beszélte a román nyelvet, nemzetiségére való tekintet nélkül románnak vették, aztán a zsidókat külön számolták össze. Még így is – mint a Bukaresti Hírlap közléséből kitűnik – olyan eredmény jött ki, hogy aligha fognak vele eldicsekedni.”

A lap első oldalán a Hű magyar városok című cikkében elemez: „A Szabadság téri néma szobrok kezdenek beszélni. […] íme megszólalt Kolozsvár, Arad, Marosvásárhely, s a többi hű magyar város: kijelentették, hogy ők most is magyarok. Mégpedig Bukarestben jelentették ki, ott, ahol megrágalmazták őket, hogy a lakosságuk többsége román. […] Nosza csináltak statisztikát, mégpedig olyan erőszakos módon, amivel minket vádoltak. A tiszta magyar embert is, ha pár szót tudott oláhul, már románnak írták be. S a zsidókból külön nemzetiséget csináltak, csak hogy a magyarok lélekszáma a zsidó vallású magyarokkal is kevesbedjék. És íme, a hivatalos presszió és hazugság dacára is kénytelen a hivatalos román statisztika bevallani, hogy az összes magyar városokban, Kolozsvárott, Marosvásárhelyen, Brassóban, Aradon, Nagyváradon, Szatmártt stb. többségben van a magyar lakosság! […] Beismerik a saját statisztikájukkal, hogy az összes elfoglalt területeken az intelligencia többsége, mely városokban lakik, magyar. Tehát a kulturálatlan hegyi mócok uralma a műveltebb magyarság fölött merénylet a civilizáció ellen. […] De mást is beszél a román népszámlálás statisztikája: azt, hogy az elrabolt magyarság hű maradt nemzeti jellegéhez, magyarságához, s magyarnak vallotta magát minden terror, minden üldözés dacára is. Hiába verik, börtönözik, éheztetik és kínozzák magyar testvéreinket, ők hívek maradnak hozzánk, hazánkhoz, nyelvünkhöz. […] Nem görbül meg a magyar gerinc. Odaát a demarkációs vonalon túl (mert országhatárnak ezt sohase fogjuk nevezni) mártírok laknak, kik naponta kínszenvedéseken mennek át, de a kínpadon is magyarnak vallják magukat. […] mindenekelőtt fel kell lármáznunk a művelt nemzetek közvéleményét érdekükben, hogy nemzetközi kényszer szorítsa rá a kulturálatlan megszálló nemzeteket a műveltebb kisebbségek kíméletére. A hű magyar városok sorába számítjuk Kassától Szabadkáig, Pozsonytól Újvidékig a csehek és szerbek által elfoglalt magyar kulturális gócpontokat is. A magyar műveltség képviselői vannak azokban is többségben. Meg kell magyaráznunk a civilizált nemzeteknek, hogy becsüljék és védjék a civilizációt akkor is, ha az magyar.”

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

A németek elégedetlenek

„Az EU a vakcinabeszerzésével maga ássa alá az intézményeibe vetett bizalmat”
A németek többsége szerint az EU rosszul teljesít az új típusú koronavírus-járvány elleni védekezésben.

Már Görögország is

Bevándorlás és tüntetések – nemzetközi össztűz zúdult Athénra
A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint Kiriákosz Micotákisz csak a választási ígéreteit teljesíti.

Kiemelt

Ismét álhírt terjeszt a Demokratikus Koalíció
Hangulatot keltenek Gyurcsányék, pedig Rogán Antal és felesége sem vásárolt földet, ezt a bank és a kormányhivatal is megerősítette.

Poszt-trauma

Dobrev, Gyurcsány és a kommunizmus emléknapja
Összemosni Orbán Viktort – aki valóban harcolt a kommunisták ellen – a kommunistákkal: a pofám leszakad!

Poszt-trauma

Alföldi Róbert kimutatta a foga fehérjét
Bevetették a titkos fegyvert.

Poszt-trauma

Puzsér a mocskos magyar hősökről
A magyargyűlölő fröcsögés méltatlan egy magyar tollforgatóhoz.

Aktuális

Kövér vagyok? Vagy mégsem? Honnan tudhatom?
Íme, ezek jelzik, ha érdemes belekezdenünk egy diétába vagy fogyókúrába.

Fricz Tamás blogja

Kocsis Máté Gyurcsányt lealázó mondatai példaértékűek – mert ez már politikai háború
A Fidesz frakcióvezetője úgy bánt el Gyurcsány Ferenccel, ahogyan utóbbi már sokszorosan kiérdemelte volna.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!