Jó minőségű az idei szőlő

Augusztus elején a balatoni régióban, a hónap közepén pedig már a Kunsági és a Szekszárdi borvidékeken is elkezdődött a korai szőlőfajták szürete. A tavalyi esős időjárás okozta alacsony termés miatt a pincék üresek – hívta fel a figyelmet az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) a legfrissebb borpiaci jelentésében. A szervezet szerint amennyiben szeptemberben sem lesz esős az időjárás, akkor a legnagyobb veszélyt jelentő Botritys a többi fajta szüretéig hátralévő időben sem okozhat károkat a szőlőkben.

Dénes Zoltán
2011. 08. 31. 12:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának adatai szerint, az előzetes termésbecslés alapján 400-450 ezer tonna szőlőtermés várható, amelyből hárommillió hektoliter újbort készíthetnek a borászok. A szőlő minősége jó. Az idén a 2010. évinél kedvezőbb árakkal indult a szüret, az Irsai Olivért kilogrammonként 120 forintért vásárolták fel. A keresett jó nevű fajtákért várhatóan többet fizetnek az idén a kereskedők.

Az AKI közlése szerint az illatos fajták iránt már érdeklődnek a cseh és a szlovák felvásárlók. A szlovákok kilogrammonként 50 eurócentért (130 forint) vásárolják a Mátrai borvidéken az Irsai Olivért. A nemzetközi ízlés a gyümölcsízű, könnyebb fehérborok irányába mutat, ami kedvező lehet a hazai palackos borexport szempontjából. A kutatóintézet adatai szerint az idei első fél évben hazánkban 4 százalékkal nőtt az asztali és tájborok értékesítése az előző évi azonos időszakhoz képest. A fehér asztali borok forgalma 14 százalékkal élénkült meg, a fehér tájborok eladása azonban 18 százalékkal visszaesett.

A vörös és rozé asztali borokból 16 százalékkal többet értékesítettek, mint egy évvel korábban, a tájborok forgalma pedig nem változott lényegesen. Az asztali és tájborok értékesítési ára 5 százalékkal volt magasabb az idei év első hét hónapjában, mint egy évvel korábban. A fehérborok ára 6, a vörös- és rozé boroké csaknem 4 százalékkal emelkedett. A fehérborok közül mind az asztali, mind a tájborok ára nőtt, az utóbbi nagyobb, 13 százalékos mértékben. A vizsgált időszakban a vörös és rozé asztali borokért 2, a tájborokért 7 százalékkal fizettek többet a vásárlók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.