Jó minőségű az idei szőlő

Augusztus elején a balatoni régióban, a hónap közepén pedig már a Kunsági és a Szekszárdi borvidékeken is elkezdődött a korai szőlőfajták szürete. A tavalyi esős időjárás okozta alacsony termés miatt a pincék üresek – hívta fel a figyelmet az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) a legfrissebb borpiaci jelentésében. A szervezet szerint amennyiben szeptemberben sem lesz esős az időjárás, akkor a legnagyobb veszélyt jelentő Botritys a többi fajta szüretéig hátralévő időben sem okozhat károkat a szőlőkben.

Dénes Zoltán
2011. 08. 31. 12:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának adatai szerint, az előzetes termésbecslés alapján 400-450 ezer tonna szőlőtermés várható, amelyből hárommillió hektoliter újbort készíthetnek a borászok. A szőlő minősége jó. Az idén a 2010. évinél kedvezőbb árakkal indult a szüret, az Irsai Olivért kilogrammonként 120 forintért vásárolták fel. A keresett jó nevű fajtákért várhatóan többet fizetnek az idén a kereskedők.

Az AKI közlése szerint az illatos fajták iránt már érdeklődnek a cseh és a szlovák felvásárlók. A szlovákok kilogrammonként 50 eurócentért (130 forint) vásárolják a Mátrai borvidéken az Irsai Olivért. A nemzetközi ízlés a gyümölcsízű, könnyebb fehérborok irányába mutat, ami kedvező lehet a hazai palackos borexport szempontjából. A kutatóintézet adatai szerint az idei első fél évben hazánkban 4 százalékkal nőtt az asztali és tájborok értékesítése az előző évi azonos időszakhoz képest. A fehér asztali borok forgalma 14 százalékkal élénkült meg, a fehér tájborok eladása azonban 18 százalékkal visszaesett.

A vörös és rozé asztali borokból 16 százalékkal többet értékesítettek, mint egy évvel korábban, a tájborok forgalma pedig nem változott lényegesen. Az asztali és tájborok értékesítési ára 5 százalékkal volt magasabb az idei év első hét hónapjában, mint egy évvel korábban. A fehérborok ára 6, a vörös- és rozé boroké csaknem 4 százalékkal emelkedett. A fehérborok közül mind az asztali, mind a tájborok ára nőtt, az utóbbi nagyobb, 13 százalékos mértékben. A vizsgált időszakban a vörös és rozé asztali borokért 2, a tájborokért 7 százalékkal fizettek többet a vásárlók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.