Belenyalt a fagyiba a Nébih

Jégkrémeket és fagylaltokat ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal júniusban és júliusban, a szakemberek nem találtak kirívó szabálytalanságokat.

LM
2012. 07. 24. 11:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatóság emlékeztetett: a nyári szezonban gyakrabban fogyasztott termékek ellenőrzése az idén is kiemelten fontos, ezért rendelte el a Nébih a jégkrém- és a fagylalttermékek célellenőrzését. A hivatal szakemberei – több megyét érintően – 41, fagylaltot forgalmazó vendéglátóhelyen vettek mintát. A közlemény szerint a vizsgálati eredmények és az ellenőrzési tapasztalatok azt mutatják, hogy a fagylaltforgalmazás technikai feltételei az utóbbi időben sokat javultak.

Jól teljesítettek a helyben készültek

Az összesen 100 mintából – amelyek zöme helyben készített fagylaltból származó volt – 555 mikrobiológiai és kémiai laboratóriumi vizsgálatot végeztek el. Mikrobiológiai kifogásoltság nem volt, egy esetben a megengedettnél több színezéktartalmat mutatott ki a vizsgálat, két esetben pedig a termék hőmérséklete nem volt megfelelő. A célellenőrzés a jégkrémek biztonsági, valamint minőségi tulajdonságaira szintén kiterjedt.

A Nébih ellenőrizte az érzékszervi tulajdonságokat, továbbá a jelölésre, a tömegre és tárolásra vonatkozó követelményeket. Ezenkívül színezék-, édesítőszer-tartalmat, valamint a tej alapú jégkrémek esetén a szalmonella jelenlétét is vizsgálta a laboratórium.

Jelöletlen jégkrémek

Az ellenőrzés során 3 különböző előállító létesítményből összesen 16 termék, valamint a kisebb kereskedelmi egységekből és nagyobb áruházláncokból 35 termék mintavételére és vizsgálatára került sor. Ez összesen 260 laboratóriumi vizsgálatot jelentett.

A laboratórium egyik tej alapú termékben sem mutatott ki szalmonellabaktériumot, és a jégkrémeket mindenhol megfelelő hőmérsékleten tárolták. A vizsgált termékek édesítőszer-tartalma és ezek feltüntetése a jogszabályoknak megfelelt. Egy jégkrémben azonban olyan színezék jelenlétét mutatta ki a laboratórium, amely nem szerepelt a termék jelölésén.

Kilenc termék esetében több kisebb és egy-két súlyosabb jelölési hiányosságot tártak fel a hatóság szakemberei. A leggyakoribb hibának az számított, hogy a jelölésen nem tüntették fel a termék tömegét. Az 51 jégkrémből 9 terméknél indult hatósági eljárás, ebből hét esetben figyelmeztetésben részesítették a termék gyártóját, illetve forgalmazóját – olvasható a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.