Hónapról hónapra kevesebb vágóállat, fogytán lévő magyar burgonya, 75 százalékban külföldi alapanyagból készült húsipari töltelékes áru, növekvő munkanélküliség és kevés adófizető – ezekre a problémákra hívta fel a figyelmet Orsolyák Zoltán, a Magyar Gasztro Térkép Klaszter elnöke, ismertetve a jelenlegi hazai agrárpiaci és élelmiszer-ipari helyzetet a második alkalommal megrendezésre kerülő Magyar élelmiszer-ipari és beszállítói fórumon és konferencián Debrecenben.
Irány a hazai
Az eseményről kiadott közlemény szerint úgy fogalmazott, hogy „a klaszter elsődleges célja az, hogy a hazai termékek iránti keresletet növelje, segítse a piaci szereplők egymásra találását, s hozzájáruljon a hazai gazdaság élénkítéséhez”. „A gazdaságélénkítés ezen a piacon csak a mezőgazdasági termelés fokozása mellett képzelhető el, illetve ha minden szereplő belátja azt, hogy saját és környezete érdeke, hogy piaci környezetéből vásároljon terméket, vegyen igénybe szolgáltatást, ezzel megteremtve az egészséges piaci körforgást. E munkában közös feladatunk, hogy a termelőknek segítsünk kereskedőpartnert találni, aki korrekt áron tudja felvásárolni a megtermelt javakat, ugyanakkor fel kell hívnunk az őstermelők figyelmét arra, hogy ahhoz, hogy értékesíteni tudják termékeiket, árképzésükben kompromisszumokra van szükség, azaz ne legyen drágább az általuk előállított termék egy magyar kereskedőjénél” – magyarázta Orsolyák.
„A 145 éves múltra visszatekintő debreceni agrár-felsőoktatás, a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma alapfeladatának tekinti a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztését, nemzetközi versenyképességének növelését” – mondta Nagy János, a centrum elnöke. „A centrum katalizátora kíván lenni a fenntartható fejlődésnek. Szervezeti egységeit úgy fejleszti, hogy a mezőgazdasági termelés az élelmiszer-feldolgozás és -előállítás fejlesztésében aktívan és hatékonyan tudjon közreműködni. Meggyőződésünk, hogy a magyar agrárium mindig is alappillére lesz a magyar gazdaságnak, és ebben különösen kiemelt szerepe van a minőségi élelmiszer-termelésnek és -előállításnak. A minőségi termelés csak a termékpályákban való gondolkodáson keresztül lehetséges” – tette hozzá a professzor.