A kamara partner a kkv-k felzárkóztatásában

Az a cél, hogy a rendelkezésre álló uniós források 60 százaléka ténylegesen a gazdaságba kerüljön.

HZS
2014. 03. 09. 22:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Parragh László elmondta: a kamara várakozásai szerint az uniós források felhasználásának magyarországi rendszere az idei második félévre alakul ki. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyarországi vállalkozások jelentős része az európai uniós szabályok alapján meghatározott kisvállalkozói körbe sem fér bele, ezért cél lehet ezek felzárkóztatása, a kis- és közepes vállalkozások körének bővítése.

A kamara elnöke szerint ha az uniós szabályok megengedik, akkor a magyar kis cégeket az európai források felhasználásával célszerű lenne feltőkésíteni, hogy fejleszteni tudjanak. Ezt a gyakorlatban egy kombinált mikrohitel-konstrukcióval, azaz viszonylag kis összegű támogatás és hitel összekapcsolásával lehetne megoldani.
Az elnök emlékeztetett: a Széchenyi-kártya programban, ahol maximum 25 millió forint hitelt lehet felvenni, az átlagos hitelkihelyezés nagysága 7,8 millió forint, ez azt mutatja, hogy viszonylag kis összeggel is tudnak a vállalkozások boldogulni.

A kereskedelmi és iparkamarák, együttműködve a vállalkozók szövetségével,  már a Széchenyi-kártya program sikerével bizonyították, hogy hálózatuk révén a legkisebb vállalkozásokat is elérik, széles körben tudják közvetíteni a hiteleket.

Lázár János pénteken kijelentette: a kormány célkitűzése, hogy Magyarország a legversenyképesebb gazdaság legyen, a legolcsóbb energiával és megerősített kkv-szektorral. Kifejtette: a következő időszakban a 7200 milliárdos uniós forrás 60 százaléka kerül a vállalkozói szektorba. A források másik részét pedig humán- és reálinfrastruktúra-fejlesztésre fordítják, jelentős összegeket költve az oktatásra, egészségügyre és a szakképzésre.

Az innovációval kapcsolatban Csepreghy Nándor, a fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár szombaton elmondta, hogy a korábbinál egyszerűbben és gyorsabban juthatnak hozzá az uniós fejlesztési forrásokhoz a vállalkozások. A magyar vállalkozások akkor válhatnak igazán sikeressé, ha jelentős kutatás-fejlesztési, innovációs potenciállal bírnak. Uniós átlagban a vállalkozások 30 százaléka folytat innovációs tevékenységet, Magyarországon ez az arány csupán 13 százalék. Ezen javíthat a következő hét évben az a 600 milliárd forint, melyet a kormány elkülönített erre a célra – mondta Csepreghy.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.