Százszoros eltérés lehet főnök és beosztott fizetése között

A legnagyobb városokban dolgozók, illetve a pénzügyi szektorban tevékenykedők fizetése a legnagyobb Kínában.

BL
2014. 04. 14. 21:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tizenhét kínai várost és tucatnyi iparágat átfogó felmérés szerint Sanghaj városában keresnek a legtöbbet a dolgozók, akik átlagosan 72 300 jüant (2,6 millió forint) vihetnek haza évente. Nem sokkal maradnak el ettől a délkelet-kínai Sencsen átlagfizetései, ahol az éves bér 72 ezer jüant tesz ki. A sorban Peking a harmadik, a fővárosban 66 700 jüan az éves átlagfizetés.

A felmérés kiemelt, hogy a fejlett kelet-kínai, valamint a kevésbé fejlett közép- és nyugat-kínai városok közötti fizetésbeli eltérések igen nagyok, igaz, a megélhetés költségei is különböznek.  A közép-kínai Vuhan városában például a sanghajinak alig 60 százaléka, 44 ezer jüan az átlagfizetés.

Iparági bontásban a pénzügy szektorban dolgozók vihetik haza a legtöbbet Kínában, átlagosan 510 ezer jüant évente, ami a 2012-es országos átlagfizetés több mint tízszerese. A statisztikák szerint a vállalati hierarchián belül is hatalmasak a különbségek: egy kezdő pénzügyi pozíciót betöltő dolgozó és főnökének fizetése között például akár százszoros is lehet az eltérés.

A Gazdasági Reform Kínai Társasága (CSER) nevet viselő kutatóintézet egy tavaly őszi tanulmánya szerint a kínai lakosság leggazdagabb 10 százaléka mintegy 21-szeresét keresi meg a legszegényebb 10 százalék jövedelmének.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.