Tovább nőtt a pénzbehajtások száma

A devizahitel-törvény és a magáncsőd is szükséges a lakossági adósságok érdemi lefaragásához.

Jakubász Tamás
2014. 05. 23. 2:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdemi emelkedést mutatnak az idei pénzbehajtási adatok. Az esztendő első négy hónapjában a hitelezők több mint 197 ezer alkalommal terelték követeléseiket jogi útra. Ezekben az esetekben – mint azt az adatokat nyilvántartó közjegyzői kamarától megtudtuk – nem banki jelzáloghitel-tartozásokról volt szó. Leggyakrabban a közművállalatok, a telefontársaságok vagy a parkolási cégek jelentkeztek nem fizető ügyfeleiknél, esetleg a procedúra a hitelkártya-adósság vagy az áruvásárlási hitel törlesztésének elmaradása miatt indult el. Az ügyek csekély része szólt csupán két gazdasági szereplő pénzügyi vitájáról, s még ritkábban került sor arra, hogy magánszemély érvényesítette volna követelését valamilyen vállalkozással szemben.

A múlt év első négy hónapjában 180 ezer alkalommal léptek fel adósaik ellen a hitelezők, vagyis ennyiszer kezdeményezték a pénzbehajtási eljárás megindításához szükséges dokumentum kiállítását a közjegyzőknél. Az idei négyhavi érték tehát nagyjából tíz százalékkal haladja meg a 2013-ast. – Az emelkedés mögött több tényező is meghúzódhat – mondta a folyamatok alakulásának okait firtató kérdésünkre Tóth Ádám. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke szerint nem zárható ki, hogy a mostani statisztika csupán egyszeri, kiugró adat, s a számok az év további részében csökkennek majd. – Az ugyanakkor bizonyos – fűzte hozzá a kamarai vezető –, hogy a lakosság egy jelentékeny csoportja mára minden tartalékát felhasználta. További gondot okoz, hogy számos család több helyre – a szolgáltatóknak és a banknak is – tartozik. Az ilyen esetek kezeléséhez nemcsak a külföldi pénznemben nyilvántartott hitelek okozta nehézségeken kell úrrá lenni, hanem valamilyen módon rendezni kell az egyéb tartozások ügyét is.

– A devizakölcsönök problémáinak megoldása után szükség lehet a magáncsőd intézményének bevezetésére – vonta le a következtetést Tóth Ádám. – Az adósokat az állam, a társadalom nem hagyhatja magára – folytatta az elnök –, már csak azért sem, mert bizonyos esetekben a tartozást felhalmozó személyek az utolsó pillanatban sem lépnek. Vagy félelemből, vagy a szabályok ismeretének hiánya miatt, esetleg hanyagságból nem végzik el a szükséges teendőket, néha még azután sem, hogy kézhez vették a kilakoltatás napját megjelölő iratot. – A segítség – például a családi csődgondnok közreműködése – a fizetni akaró, de a szabályok útvesztőjében eligazodni képtelen személyeket, családokat menthetné meg az utcára kerüléstől – vélekedett a közjegyzői kamara vezetője.

A teljes cikk a Magyar Nemzet pénteki számában olvasható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.