Egyre többen hozzák haza a pénzüket

Bár mostanság is évi 200–300 milliárd forintnyi pénz vándorol ki az országból.

Csécsi László
2014. 06. 20. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre többen hozzák haza külföldön tartott megtakarításaik egy részét – erre a következtetésre jutott a Blochamps Capital Pénzügyi Tanácsadó nemrég ismertetett privátbanki tanulmánya. Karagich István, a társaság ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta: míg három-négy esztendeje az évnek ebben a szakaszában inkább stabilan kifelé áramlottak a vagyonok az országból, most enyhülni látszik ez a folyamat. Igaz, hogy 2012–2013-ban is érkeztek vissza pénzek az országba, de azok jellemzően néhány tízezer eurós összegek voltak, amiket 2011 végén, 2012 elején, a forint hirtelen gyengülésétől megrémülve vittek ki az emberek, jellemzően osztrák számlákra.

Akkoriban nemcsak a hosszabb távú megtakarításaikat mozdították meg jellemzően a felső középosztálybeliek, hanem – leértékelődéstől tartva – olyan összegeket is elköltöztettek, amelyekre azóta szükségük volt. Ma kevésbé tartanak az emberek a félretett pénzük hirtelen értékvesztésétől, ráadásul megtakarításaik mértéke sem indokolja azt, hogy egy részét külföldön tartsák. Ugyanakkor Karagich István szerint ezeket a számlákat általában nem zárták be a tulajdonosok, ezért a bejáratott útvonalon tudják külföldre vinni a megtakarításokat, ha ismét indokoltnak látják.

– Mostanság jellemzően a felső tízezerhez tartozók viselkedése változott meg gyökeresen – állítja a szakember. Ők általában adócsökkentés céljából állomásoztatták a pénzüket odakint számlákon, majd fektették be immár külföldi tőkeként sok esetben Magyarországon. Ma jellemzően kevesebben viszik külföldre a pénzüket, viszont mivel az utóbbi években képződött vagyonok zömében már nem fekete jövedelmekből származnak, így a kivitel célja inkább a globális befektetési vagy adólehetőségek kihasználása. A hazai adórendszer lehetőségei, a bankszektor felkészültsége vagy az elérhető termékek nem indokolják, hogy más országban tartott számlákon fialtassák a pénzüket a vagyonosok, így azokat, akik nem hozzák vissza a megtakarításaikat, talán leginkább a bizalmatlanság vezérli.

A gazdasági körülmények megváltozásán túl a kormány is igyekszik rávenni az embereket arra, hogy inkább itthon tartsák a pénzeiket. Erre a célra született meg a stabilitási megtakarítási számla, ami lehetővé teszi, hogy a hazahozott összegek állampapírokba, prémium államkötvényekbe áramoljanak, így járuljanak hozzá az államadósság finanszírozásához, majd öt év után legális jövedelemként váljanak hozzáférhetővé. A konstrukcióban a működés első három hónapjában valamivel több mint hatmilliárd forintot helyeztek el. Karagich István viszont úgy véli, hogy ez az összeg a jövőben jóval magasabb lehet. Eddig jellemzően nagyobb összegek érkeztek az összesen megnyitott alig száz számlára, leginkább külföldről. A szakember viszont úgy véli, hogy a jövőben a befogadó bankok körének bővülésével a hazai szürkejövedelmek is megjelenhetnek e számlákon.

A cikket teljes terjedelmében a Magyar Nemzet pénteki számában olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.