Hogyan lehet egy családos nőből csúcsvezető?

Számos példa bizonyítja, hogy család mellett is szép karriert futhatnak be a nők, de mindez nem megy varázsütésre.

Pálffy Renáta
2014. 06. 01. 12:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nők helyzetbe hozása vezetői szinten mára politikai diskurzusok témájává is vált, hazánkban és külföldön egyaránt sokat boncolgatott téma. Magyarország európai szinten rosszul áll a női vezetők számát tekintve. Ugyanakkor a diplomások között egyre magasabb a nők aránya, és nagy részüknek vannak vezetői ambíciói. A témában észlelhető ellentmondások, miértek boncolgatása kapcsán rendre felmerül a munka és a család összeegyeztetésének kérdése.

Dr. Dunavölgyi Mária, a Corvinus School of Management elnöke, a Budapesti Értéktőzsde egykori vezérigazgatója szerint ebben a kérdésben már a gyerekkorban tapasztaltaknak is kulcsszerepük van, hogy egy kislány milyen példát lát otthon. Egy olyan családban például, ahol az édesapa vezérigazgató, természetes lehet egy lány számára az ilyen ambíció. Kővágó-Laky Andrea, a Ford Magyarország igazgatója azt mondja, sokat köszönhet a szüleinek, megtanították neki, hogy semmi nem lehetetlen. A szülőknek nagyon nagy felelősségük van abban, hogy ezt a hitet kialakítsák a gyerekben. A gyermekkori minta sokat segíthet akkor is, amikor az illető nőnek már családja van. Varázslat azonban nem létezik arra, hogy egy nő minden fronton képes legyen helytállni.

Lakatos Zsófia, a Hill+Knowlton Strategies igazgatója egyszerűen úgy fogalmaz: eszméletlen sokat kell dolgozni. A Magyar PR Szövetség elnöke, aki harmadik gyermekét várja, úgy látja: hazugság, hogy úgy lehet karriert építeni, hogy délután négykor letesszük a munkát, és rohanunk az óvodába. Ha arra van szükség, akkor este tízkor kell befejezni a munkát.

A nők helyzetén sokat segíthet az a szemlélet, amely a teljesítményt és nem a munkahelyen eltöltött időt helyezi előtérbe. Czakó Borbála, az EY globális igazgatója szerint a mai világ már nem úgy működik, hogy fizikailag állandóan ott kell ülni egy irodában.

Hiába létezik ma már rugalmas munkaidő, a nők élethelyzete egy bizonyos időszakban nem engedi meg, hogy tényleg sikeres vezetők legyenek – vélekedett a kérdésről Lukács Anita. A Lenovo Magyarország igazgatója 23 éve van a szakmában, két gyermeke született, de ő a vezérigazgatóságot nem tudta elképzelni kicsi gyerekkel. Lukács szerint a karrierépítésnél kulcsszerepe van annak, hogy a család, a férj mennyire segítőkész, és ha valaki szereti a munkáját, akkor érdemes áldozatokat hozni. Ennek alapján úgy tűnik, egy nőnek rendkívül tudatosnak kell lennie, amikor a magánéletével és a karrierjével kapcsolatban tervez.

Várnagy Emese, az IVM Zrt. vezérigazgatója szintén nagyon sikeres a munkájában, mégis arra hívja fel a figyelmet, hogy az embert sokszor belekényszerítik bizonyos helyzetekbe, amit nem szeretne. Ilyen esetekben fennáll a veszélye, hogy elfelejtjük, hogy nők vagyunk. Nem jelentheti a sikert kizárólag a munka, hozzátartozik a magánélet, és természetes, ha valaki gyermeket vállal. Ilyenkor azonban jön a kérdés, hogy a munka-család kettőséből adódó feladatokat hogyan lehet megoldani.

Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kormányzati kapcsolatokért felelős PR-vezetője nagyon fiatalon vállalt gyermeket, és akkor kezdett bele a karrierépítésbe, amikor a fiai még kicsik voltak. Szerinte a karrierben a családi támogatás mellett nagyon fontosak azok a szakmai visszajelzések, melyek kapcsán azt lehet érezni, hogy az ember sikeres. Olyan vezetőkre van szükség, akik mentorként is ott állnak az alkalmazott mellett. Neki nagyon nagy segítség volt a főnöke támogatása. Így jobban meg lehet felelni az elvárásoknak, és könnyebben fel lehet nőni a feladathoz, hogy később komoly vezetői pozíciót tölthessen be az illető. A siker emellett azt is jelenti, hogy nem rettenünk meg a nehézségektől, hanem azt nézzük, hogy ha valamit megteszünk, akkor azzal hova jutunk.

Pataki Ági azonban azt is hozzáteszi: téveszme, hogy egy nőnek minden női feladatot teljesítenie kell. Az exmodell, aki ma már sikeres vállalkozó, úgy látja: bizonyos megfelelési kényszereket el kell engedni. Nőként jó ezt hallani, de lássuk be, mindez úgy valósítható meg konfliktusmentesen, ha egy olyan társ van mellettünk, akivel meg lehet osztani a feladatokat. Arról nem is beszélve, hogy feltöltődés nélkül az eredmények sem fognak jönni. Ezt pedig már a munkaadónak is látnia kell.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.