Ismét bedöntik Argentínát?

Egy bírósági döntés sodorhatja a tönk szélére a dél-amerikai ország gazdaságát.

Szabó Anna
2014. 06. 23. 3:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keselyűknek minősítette az országot szorongató két amerikai spekulatív alapot Cristina Fernández de Kirchner argentin elnök, aki ennek ellenére kénytelen lesz tárgyalóasztalhoz ülni azokkal a Wall Street-i befektetőkkel, akik múlt héten pert nyertek Buenos Aires ellen. A két amerikai milliárdos tulajdonában álló alap, az NML és az Aurelius Capital Investment egy New York-i bíróságon elérte, hogy meg se hallgassák Argentína fellebbezését az ellen, hogy az alapok birtokában lévő kötvények kifizetésére haladékot kapjanak.

A két tőzsdei spekuláns még a 2001-es argentin államcsőd után, rekordalacsony áron jutott hozzá a dél-amerikai államkötvényekhez, és nem voltak hajlandók részt venni a 2005-ös és a 2010-es részleges adósságelengedésben, illetve -átütemezésben, noha a befektetők 93 százaléka – a kisbefektetők is – élt ezzel a lehetőséggel. Most ezt a két alap súlyos helyzetbe sodorta Dél-Amerika harmadik legnagyobb gazdaságát, mert a hónap végén nekik is esedékes államadósság-törlesztést valószínűleg nem tudja teljesíteni az argentin államkassza. A csődközeli helyzetben a hét végére az argentin kockázati felár túlszárnyalta a 2000 bázispontot, vagyis a piacok attól tartanak, hogy Buenos Aires nem lesz képes idejében fizetni a lejáró államkötvényeit, és nem is tudja megújítani lejáró hiteleit. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy még az államcsőd szélén álló Ukrajna kockázati felára is sokkal kisebb, 866 pont, míg a szintén bizonytalan helyzetű Venezueláé 898 pont.

Cristina Fernandez de Kirchner elnök asszony először zsarolásnak minősítette a spekulánsok fellépését, de később az állami televízióban már úgy nyilatkozott, hogy az államadósság száz százalékát visszafizeti Argentína, ezért tárgyalóasztalhoz ülnek. Mint mondta, „csak azt kérik a befektetőktől, hogy tisztességes feltételeket szabjanak a tárgyalásokon, amelyek legyenek összhangban az argentin alkotmánnyal és a nemzeti törvényekkel”. A bejelentésre szárnyalni kezdtek az államkötvények, mert átlagosan közel kilencszázalékos hozamot jelentenek a most befektetőknek, ami a feltörekvő államok piacán kimagasló nyereségnek számít. Elemzők szerint az elnök asszonynak sok választása nem volt, mint hogy beadja a derekát, mert az amerikai bíróság határozata mattot adott az országnak. Ha ugyanis nem fizetnek a spekuláns alapoknak, akkor nem fizethetnek az adósságelengedésbe és átütemezésbe belement többi hitelezőnek sem, így június végén fizetésképtelenséget kellene jelenteniük. Az alapok ugyanis azt mondatták ki a bírósággal, hogy őket is ugyanabban az elbánásban kell részesíteni, mint a 93 százalékot birtokló többi befektetőt.

A mostani patthelyzet több szempontból is kínosan érinti Argentínát, amelynek korábban sikerült nagy nehezen kezelnie a 2001-es államcsőd után megörökölt adóssághalmazt, másrészt az elmúlt években több befektetővel is kétoldalú megállapodásokat kötött. A mostani válsághelyzet azonban sokkal súlyosabb az eddigieknél, mert a hónap végén lejáró, az adósságátütemezésben részt vevő befektetőket érintő 15 milliárd dollár mellett a két spekulatív alapnak is közel másfél milliárd dollárt kellene utalni, miközben a jegybanki tartalékok 27 milliárd dollárra apadtak. A csődközeli helyzettel és a bírósági döntéssel kapcsolatban megszólalt a Nemzetközi Valutaalap is, és arra figyelmeztetett, hogy a hasonló ítéletek alááshatják bármelyik bajba jutott állam adósságátütemezésének esélyeit a jövőben. Elemzők azt valószínűsítik, hogy a tárgyalások során a két alap kénytelen lesz belemenni abba, hogy lejáró kötvényeik helyett új államkötvényeket kapjanak, kérdés, milyen feltételekkel. Ha ugyanis az NML-lel és az Aureliusszal kivételt tesz Buenos Aires, akkor az adósságelengedésbe korábban beleegyező befektetők is jogosan kérhetnének kártalanítást. A The Economist táblázata szerint a vitatott bírósági döntés utáni percekben az ötéves, dollárban kibocsátott argentin kötvények hozama szárnyalni kezdett és közel 18 százalékot ért el, ami gyakorlatilag kitermelhetetlen kamatos kamatot jelent az országnak.

További részletek a Magyar Nemzet hétfői számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.