ÉVOSZ: Szabályosak voltak az útépítési pályázatok

A szövetség szerint mind az uniós, mind a magyar szabályoknak megfeleltek a tenderek.

MNO
2014. 07. 11. 17:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ÉVOSZ az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében arra reagált, hogy az Európai Bizottság 2007-ig visszamenőleg vizsgálja a magyar útépítéseket. A szóban forgó útépítési, felújítási munkák európai uniós támogatást kaptak, a 2007–2013 közötti létesítmények megvalósulásának ellenőrzése Brüsszel kötelező feladata.

Az ÉVOSZ úgy tudja, hogy egy külföldi székhelyű útépítő cég az Európai Bizottsághoz (EB) fordult a magyar közbeszerzésekkel kapcsolatban, és a kiírás megfogalmazását kifogásolta, miszerint az ajánlattevőnek a megvalósítandó projekt közelében saját aszfaltkeverő üzemmel is rendelkeznie kell.

Hozzáteszik azt is: szakmai körökben teljesen egyértelmű elvárás az aszfaltkeverő üzem közelsége, miután a bedolgozandó aszfaltnak előírt hőmérsékletűnek kell lennie, amely a szállítás során sem veszítheti el a bedolgozhatóságát. Magyarországon kétszer annyi aszfaltkeverő kapacitás áll rendelkezésre – jó területi elosztásban –, mint amennyire a vizsgált létesítmények elkészítéséhez szükség volt – írták.

A szakmai szövetség közleményében leszögezte: az elmúlt hét évben mind az Európai Unió, mind pedig a magyar közbeszerzési előírásoknak megfelelő volt a hazai versenyeztetés és az ajánlatok kiválasztása. A nyertes ajánlattevőkkel megkötött szerződésekben vállalt kötelezettségeiket a cégek teljesítették. A létesítmények a vállalt minőségben és áron, határidőre elkészültek. A cégek a megrendelő magyar állam által elvárt – és az előkészített feltételeket tartalmazó – szerződéseket írtak alá, és ezeket maradéktalanul teljesítették.

Az ÉVOSZ állásfoglalásában rámutat: az uniós közbeszerzési irányelvek – és ehhez igazodva a hazai jogszabályok – csak az olyan feltételek megkövetelését tiltják, amelyek diszkriminatívak. Amelyik cégnek nincs keverőtelepe, az konzorciumba szerveződve tehet ajánlatot vagy mobil keverőtelepet létesíthet a projekt közelében.

A közleményben kiemelik: európai gyakorlat a cégek közös, konzorciális ajánlatadása, mivel nagy értékű eszközök szükségesek az infrastrukturális beruházásokhoz. Az ÉVOSZ véleménye szerint a Brüsszelben panaszt tevő cégnek szintén volt lehetősége az elvárt feltétel teljesítésére.

Az ÉVOSZ közleményében ismerteti azt is, hogy a magyar építési vállalkozók 2006 évhez képest az elmúlt 7 évben a piacuk 42 százalékát az elhúzódó recesszió eredményeként elveszítették. A 2006. évi 2300 milliárd forint országos termelési érték 2012-re 1600 milliárd forintra csökkent folyó áron. Mintegy 80 ezer foglalkoztatottól kellett megválni, és az ágazat jövedelmezősége árbevétel-arányosan 3-4 százalék közötti, az útépítő cégeknél sem haladja meg a 10-12 százalékot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.