Marad a bankadó

Ha a bankok kompenzálják az ügyfeleket, a kormány felülvizsgálhatja a különadót, de kivezetni nem fogja.

KG
2014. 07. 07. 9:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés pénteken elfogadta a devizahitelesek megsegítését célzó első törvényt a Kúria pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatban. A törvény a devizahitel-szerződések tisztességtelen feltételeinek kiküszöbölésével fenntartja a megkötött szerződéseket. Semmisnek mondja ki az árfolyamrést – az eltérő vételi és eladási árfolyamok alkalmazását –, helyette a folyósított és a törlesztett összeget, vagy a devizában megállapított bármilyen költséget, díjat, jutalékot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalos devizaárfolyamán kell meghatározni.

A Reuters az MNB-re hivatkozva hétfőn arról írt, hogy a bankok terhei elérhetik a négymilliárd dollárt – mintegy 900 milliárd forintot. A kormány a végleges megoldást ősszel dolgozhatja ki.

Varga Mihályra hivatkozva azt írják, hogy a kormány felülvizsgálhatja a magyarországi bankadót, melyet az egyik legnagyobbnak tartanak az Európai Unión belül. „Én nem zárom ki a felülvizsgálat vagy újragondolás lehetőségét, amint a bankok kompenzálják az ügyfeleiket, de ez az idő még nem érkezett el” – idézi a Reuters Varga Mihály egy interjúját.

Az EU azt szeretné, ha Budapest fokozatosan kivezetné a szektorális különadókat, mert szerintük azok „torzítják” a piacot. Varga Mihály szerint a kormány máshogy látja. „Ez az adó nagyon fontos szerepet játszott a magyar gazdaság stabilizálásában, létrehozva egy új szemléletű tehermegosztást. Kétlem, hogy ebben a kérdésben el tudjuk fogadni a brüsszeli álláspontot” – szögezte le a nemzetgazdasági miniszter.

Hamisan állítja azt az Európai Bizottság, hogy például a bankadó kivezetésére van szükség ahhoz, hogy Magyarország ne kerüljön újra túlzottdeficit-eljárás alá – mondta korábban a Hír TV Magyarország élőben című műsorában a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály hangsúlyozta: éppen a különadók miatt sikerült 3 százalék alá szorítani a hiányt, ezért ezek megmaradnak, mint ahogy a kispénzűeknek nyújtott adókedvezmények is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.