Trükköztek az uniós pályázatokkal

Miért nem lendítette fel százmilliárd forintnyi támogatás a hazai mezőgazdaságigép-gyártást?

Dénes Zoltán
2014. 10. 04. 3:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valamivel több mint harmincmilliárd forint uniós forrást osztott szét a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a szocialista kormány utolsó hónapjaiban az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap mezőgazdasági termékek értéknövelését célzó keretéből. Miután a pályázóktól 40-50 százalékos önrészt követeltek meg, ennek az összegnek kétszerese kellett volna jelentkezzen pozitív hatásként a gazdaságban, ám ilyesmit a magyar mezőgazdasági gépgyártók meglepő módon nem érzékelték.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által e tárgyban kiadott rendelet lehetővé tette, hogy újonnan alakult vállalkozások nagy összegű pénzeket nyerhessenek el úgy, hogy lényegében semmilyen kritériumnak nem kellett megfelelniük. Elég volt csupán ígéretet tenni rá, hogy a későbbiekben eleget tesznek majd a szigorú előírásoknak. A feltételezhetően politikai kapcsolataikat is kihasználó vállalkozók megragadták a lehetőséget, és súlyos milliárdokkal rövidítették meg a közkasszát. Minderre több nyertes pályázat utóéletének felgöngyölítése után következtetünk. Az általunk eddig megvizsgált féltucatnyi, az akkori pályázaton elindult cég egyenként legalább százmillió forintot nyert. Ugyanakkor a cégnyilvántartásokban elérhető mérleg- és eredménykimutatásokból az látszik, hogy a nyertesek nem teljesítették vállalt kötelezettségeiket. Ha csak nem tekintjük teljesítésnek azt – amint erre az ügyekre rálátó forrásaink utalnak –, hogy felszámolásban lévő társaságoktól töredékáron megvásárolt gépeket számoltak el a százmilliókért cserébe.

Az általunk vizsgált pályázatokat 2009 végén nyújthatták be a társaságok, a győzteseket pedig 2010 májusában értesítette a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). A tendert gyakran a pályázati kiírás előtt néhány héttel alakult cégek nyerték el. Az általunk átvizsgált féltucatnyi vállalkozás egyébként különböző szálakon keresztül, de lényegében egy tulajdonosi körhöz köthető. A társaságokat jellemzően két magánszemély hozta létre, 20 és 80 százalékos tulajdoni hányaddal. Majd nemegyszer a pályázati pénzek első részletének lehívása után megszabadultak a cégtől pár tízezer vagy egy-kétszáz ezer forintos eladási áron. Egyik esetben a nyertes céget negyvenezer forintért adták el úgy, hogy annak számlájára éppen beérkezett az állam által átutalt pályázaton elnyert több száz millió forint. A folyamat végén a társaságokat egy Zrt. vásárolja meg, amelynek tulajdonosa Sipos László.

Az ügyben érintett cégek közül például a Vegoline Kft. 2009. november 20-án alakult, tíz nappal később már be is nyújtotta pályázatát, s elnyerte a gépvásárlásra megszerezhető összeg maximumát, 1,6 millió eurót, akkori árfolyamon nagyjából 432,672 millió forintot. A jogszabály megengedte, hogy a pályázók az első számla benyújtása előtt lecserélhessék az általuk korábban választott gépet egy másik, azonos műszaki tartalmú, ugyanolyan áron elérhetőre. Választaniuk csak a hivatal által közzétett katalógusból lehetett. A Vegoline eredetileg a Momál Kft. zöldség-gyümölcs szárító gépsorával nyerte meg a pályázatot, ám az első számla benyújtása előtt a géplistán ugyancsak 750 millió forintos értéken szereplő Dry szárítót vásárolta meg, mégpedig meglepő módon 670 millió forintért. Erősen elgondolkodtató, hogy a hivatalos listán miért szerepel a piaci árnál 80 millió forinttal drágábban egy uniós forrásból beszerezhető gép. Egyébként a Dry szárító 2009. november 12-én került az MVH hivatalos listájára, vagyis csak pár nappal a Vegoline megalakulása előtt. A hivatal nem válaszolt ezzel kapcsolatos kérdésünkre, de kiderítettük, hogy ezt a szárítót is a Momál Kft. helyezte a géplistára.

A Momál Kft. honlapját megvizsgálva feltűnt, hogy referenciáik között nem szerepel a Vegoline, miközben ennél sokkal kisebb összegű munkákat és értékesítéseket is feltüntetnek ott. Ráadásul a társaság mérlegbeszámolói szerint egyetlen ilyen nagy értékű gépet sem gyártottak az adott időszakban. Megkeresésünkre Papp Mariann, a Momál Kft. ügyvezetője ezt szóban is megerősítette. Mint mondta, annak idején a társasághoz csupán árajánlatkérések érkeztek, amelyeket meg is küldtek az érdeklődő cégeknek, megrendelést azonban senkitől sem kaptak. Hozzátette: amennyiben hazánkban bármely gépipari társaság ekkora értékű megrendelést kapott volna, arról tudna a szakma, ám ilyen információ egy cégről sem érkezett.

A gépek, s más technológiai berendezések katalógusba való felvételét az MVH által működtetett egységes mezőgazdasági ügyfél-nyilvántartási rendszerben szereplő, regisztrált forgalmazók kezdeményezhetik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézethez (NAIK-MGI) benyújtott javaslattal. A gépkatalógust az irányító hatóság hagyja jóvá és teszi közzé az MVH hivatalos honlapján. Vagyis a pályázók csak olyan cég gépét vásárolhatják meg, amelyik szerepel ebben az ügyfélnyilvántartásban és csak olyan technológiai berendezést, amely a géplistán fel van tüntetve. A Momál Kft. éves beszámolóiból kitűnik, hogy árbevétele legjobb éveiben is csak megközelítette a 400 millió forintot, ám a szóban forgó 2009–2011-es kimutatások idején nettó árbevétele mindössze százmillió forint körül alakult, s a befektetett eszközök között sem lelünk nagyobb tételekre. Vagyis a mérlegekben sem szerepel a 670 millió forintos értékű gép. Mindez azért fontos, mert pályázni csak két évnél nem régebben legyártott, új géppel lehetett volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.