10-15 százalékkal is csökkenhet a benzinár?

A geostratégiai játszma a magyar piacra is komoly hatást gyakorolhat.

mr
2014. 11. 27. 18:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az OPEC csütörtöki ülésén úgy döntöttek, hogy nem változtatnak a napi 30 millió hordós olajkitermelési kvótán és nem határoznak meg célárat a kőolajra, ami eddig hordónként 100 dollár volt.

Egy órával az OPEC-döntés után, 17 óra körül a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 3,85 dollár (5,20 százalék) csökkenéssel 70,24 dolláron állt.

Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője elmondta: elképzelhető, hogy az olajkitermelési kvóta megtartása főként Oroszországnak szánt üzenet, mivel az alacsonyabb világpiaci olajárak gazdasági nehézséget okozhatnak az oroszoknak, így még az amerikai olajipar számára is kedvező a döntés, az átmeneti hátrány ellenére.

Az OPEC-tagországok viszont rendkívül olcsón termelik az olajat, ezért számukra még mindig profitábilis az iparág.

A nemzetközi olajárak további csökkenése a magyar piacon is megmutatkozik majd, a benzin ára akár további 10-15 százalékkal is csökkenhet az elkövetkező időszakban – mondta az elemző. (A benzin és a gázolaj ára évek óta nem látott mélységbe zuhant az utóbbi hetekben, erről itt olvashat.)

Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a piac a nyomásgyakorlás ellenére is, a kereslet-kínálat kiegyenlítődése által végül stabilizálódni fog.

Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője kifejtette: ugyan a piac 0,5-1 millió hordós csökkentésre számított, voltak tartásra szóló előrejelzések is. Úgy vélte, a döntés hátterében valószínűleg a termelők eltérő érdekei állnak.

Az AP amerikai hírügynökség által idézett szakértők szerint a termelés szinten tartása mögött az OPEC legerősebb és legnagyobb befolyással rendelkező tagja, Szaúd-Arábia „mesterkedése” állhat. Megfigyelők szerint a szaúdiak abban bíznak, hogy olyan alacsony szintre kerül a kőolaj ára, ami mellett már nem lehet nyereséggel palaolajat kitermelni. Ez pedig – legalábbis elvben – arra kényszerítheti a palaolaj-kitermelőket, hogy leállítsák a bányászatot, ami viszont újraélesztené az OPEC egykori nagy befolyását az energiapiacon.

Tanulmányok szerint a palaolaj termelése 60 dolláros olajárnál már nem lenne kifizetődő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.