3400 milliárd forint beruházás 9 hónap alatt

A szállítási ág 34, a vendéglátás 37, az építőipar 20 százalékos növekedést produkált.

MNO
2014. 11. 28. 8:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különösen kedvező, hogy a nemzetgazdasági ágak többségében, összesen 15 ágazatban a beruházások bővülését mérték. A harmadik negyedéves erőteljes növekedéséhez elsősorban a 22,2 százalékkal erősödő gépberuházások járultak hozzá, ugyanakkor az építési beruházások is 12,2 százalékkal emelkedtek. Tovább nőtt a legnagyobb súllyal rendelkező feldolgozóipar beruházási aktivitása, itt 10,8 százalékos növekedést regisztráltak. Ehhez a bővüléshez elsősorban a járműipar beszállító ágazatai járultak hozzá, ami jól mutatja, hogy a Magyarországon megtelepedett autóipari vállalatok beszállító láncaik révén további jelentős növekedést generálnak.

A jól teljesítő feldolgozóipari beruházások mellett a dinamikus infrastruktúra-fejlesztéseknek köszönhetően kiugróan, 34 százalékkal nőtt a szállítás, raktározás ág teljesítménye. Emellett – elsősorban a középületek felújításainak köszönhetően – a közigazgatás beruházásai 51 százalékkal emelkedtek, valamint víztisztítási és csatornázási projektek eredményeként szintén közel 51 százalékkal nőttek a közműszolgáltatás ágazat beruházásai is. A felsoroltakon túl az építőiparban 20, a vendéglátásban 37, az egészségügyben 24, a művészeti ágazatban pedig 37 százalékos növekedést regisztráltak a harmadik negyedév során.

 

 

A nemzetgazdasági ágak széles körében kibontakozó beruházásnövekedést segítik egyebek között a folyamatos feldolgozóipari megrendelések, az uniós források eredményes felhasználása, a Növekedési hitelprogram segítségével megvalósuló projektek és az alacsony hozamkörnyezet is. A beruházásokkal létrejövő új kapacitások főként a termelőágazatok teljesítményét növelik, ezzel megalapozva az elkövetkező időszak gazdasági növekedését is – zárul az NGM közleménye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.