79,1 százalékon állt az államadósság

November végére „mindenféle számítás” szerint a múlt évi szint alá csökken a teljes államadósság

MNO
2014. 11. 19. 10:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ÁKK honlapján elérhető adatok szerint november 14-én 79,1 százalékon állt a GDP-arányos államadósság, 2,0 százalékponttal alacsonyabban az október véginél. A legfrissebb adat tükrözi az Európai Bizottságtól 2008-ban felvett hitel 2 milliárd eurós részletének visszafizetését.

November végére „mindenféle számítás” szerint a múlt évi szint alá csökken a teljes államadósság – jelentette be Borbély László András, az Államadósság Kezelő Zrt. (ÁKK) általános vezérigazgató-helyettese az M1 Ma reggel című műsorában.

Árfolyamtól függően várhatóan 35-37 százalék lesz a devizarészarány az év végére, míg három évvel ezelőtt nagyjából fele-fele volt a deviza és a forinthitel aránya az államadósságon belül. Ezzel jelentősen csökken az államadósság árfolyamkitettsége, kockázata – tette hozzá. Borbély László András a Magyar Nemzetnek is nyilatkozott.

Novemberben csaknem ezermilliárd forint törlesztés lesz, tehát nemcsak GDP-arányosan csökken az adósság ebben a hónapban hanem abszolút értékét tekintve is. Az Európai Uniótól 2008-ban felvett hitelből november elején visszafizetett 2 milliárd euró – 620 milliárd forint – mellett 355 milliárd forint értékű diszkont kincstárjegy is lejár – ismertette az ÁKK vezérigazgató-helyettese. Emlékeztetett arra is, hogy az éves magyar GDP mintegy 30 ezer milliárd forint, azaz 300 milliárddal csökkenő adósság egy százalékponttal alacsonyabb GDP-arányos szintet jelent. Borbély azt is elmondta, hogy az EU-tól felvett hitel, amelynek utolsó, 1,5 milliárd eurós részletét 2016 második negyedévében kell majd visszafizetni, Magyarország legolcsóbb adóssága.

Az Európai Bizottság 3A-s kibocsátóként, azaz a legjobb minősítésű adósként vette fel a fedezetét és változatlan feltételekkel felár nélkül nyújtotta a magyar államnak. Az ÁKK vezető tisztségviselője emlékeztetett arra is, hogy a 2008-as 20 milliárd eurós IMF–EU-hitelkeretből Magyarország ténylegesen 12,8 milliárdot hívott le. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az adósságkezelő hetente közöl GDP-arányos adósságadatot, amely azonban nem teljes körű, nem tartalmazza az államadósság minden egyes elemét, mintegy 1,5 százalékponttal alacsonyabb szintet mutat a ténylegesnél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.