időjárás 17°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

A Fitch elismerte a közelmúlt pozitív folyamatait

MNO
2014.11.29. 09:35

A magyar gazdasági mutatók trendszerű javulását a piaci szereplők döntéseikben már folyamatosan visszaigazolják.

A tárca az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében kiemeli: a Fitch kedvezőnek ítéli a magyar gazdaság növekedési kilátásait, a munkapiaci folyamatokat, valamint az ország egyensúlyi mutatóit, melyek segítik a külső adósság leépítését, ezáltal csökkentik az ország sérülékenységét. Továbbá a hitelminősítő pozitívként értékeli a „rossz bank” felállítását, valamint azt, hogy a jelenlegi adósmentő program javítja a háztartások helyzetét. Hozzátették, hogy a növekedés szempontjából ugyanakkor a Fitch kockázatnak látja az orosz–ukrán válság negatív hatását a magyar exportra.

Összességében a Fitch a minősítés kedvező irányú változását helyezi kilátásba, amennyiben a külső eladósodottság és az államadósság csökkenése, valamint utóbbi devizaarányának mérséklődése tartós és folyamatos marad – állapítja meg az NGM. A Nemzetgazdasági Minisztérium meggyőződése, hogy a magyar gazdaság teljesítményét a hitelminősítő intézetek besorolási döntésüknél is belátható időn belül figyelembe veszik. A magyar gazdasági mutatók trendszerű javulását a piaci szereplők döntéseikben már folyamatosan visszaigazolják, nyilvánvalóan a hitelminősítők is követni fogják példájukat – áll a tárca közleményében.

A Fitch Ratings pénteken késő este közölte, hogy megerősítette Magyarország államadós-osztályzatait, a besorolások kilátása továbbra is stabil. A nemzetközi hitelminősítő jelenleg „BB plusz” osztályzattal tartja nyilván a hosszú lejáratú szuverén magyar devizaadósságot; ez a besorolás egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású kategória alsó szélétől. A Fitch besorolási listáján a forintban kibocsátott hosszú futamú államadósság minősítése ennél egy osztattal jobb, „BBB mínusz”.

A Fitch Ratings a döntéssel erre az évre lezárta a magyar adósosztályzat felülvizsgálati ciklusát. A másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody\'s Investors Service és a Standard & Poor\'s 2014-es menetrendjében sem szerepel már Magyarország besorolásainak további vizsgálata. Magyarországot a három cég közül jelenleg a Standard & Poor\'s tartja nyilván a leggyengébb besorolással: a hosszú futamidejű „BB” magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal marad el. A Moody\'s „Ba1” hosszú távú magyar államadós-osztályzata e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings most megerősített minősítésével.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.