A Fitch elismerte a közelmúlt pozitív folyamatait

A magyar gazdasági mutatók trendszerű javulását a piaci szereplők döntéseikben már folyamatosan visszaigazolják.

MNO
2014. 11. 29. 9:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárca az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében kiemeli: a Fitch kedvezőnek ítéli a magyar gazdaság növekedési kilátásait, a munkapiaci folyamatokat, valamint az ország egyensúlyi mutatóit, melyek segítik a külső adósság leépítését, ezáltal csökkentik az ország sérülékenységét. Továbbá a hitelminősítő pozitívként értékeli a „rossz bank” felállítását, valamint azt, hogy a jelenlegi adósmentő program javítja a háztartások helyzetét. Hozzátették, hogy a növekedés szempontjából ugyanakkor a Fitch kockázatnak látja az orosz–ukrán válság negatív hatását a magyar exportra.

Összességében a Fitch a minősítés kedvező irányú változását helyezi kilátásba, amennyiben a külső eladósodottság és az államadósság csökkenése, valamint utóbbi devizaarányának mérséklődése tartós és folyamatos marad – állapítja meg az NGM. A Nemzetgazdasági Minisztérium meggyőződése, hogy a magyar gazdaság teljesítményét a hitelminősítő intézetek besorolási döntésüknél is belátható időn belül figyelembe veszik. A magyar gazdasági mutatók trendszerű javulását a piaci szereplők döntéseikben már folyamatosan visszaigazolják, nyilvánvalóan a hitelminősítők is követni fogják példájukat – áll a tárca közleményében.

A Fitch Ratings pénteken késő este közölte, hogy megerősítette Magyarország államadós-osztályzatait, a besorolások kilátása továbbra is stabil. A nemzetközi hitelminősítő jelenleg „BB plusz” osztályzattal tartja nyilván a hosszú lejáratú szuverén magyar devizaadósságot; ez a besorolás egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású kategória alsó szélétől. A Fitch besorolási listáján a forintban kibocsátott hosszú futamú államadósság minősítése ennél egy osztattal jobb, „BBB mínusz”.

A Fitch Ratings a döntéssel erre az évre lezárta a magyar adósosztályzat felülvizsgálati ciklusát. A másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody\'s Investors Service és a Standard & Poor\'s 2014-es menetrendjében sem szerepel már Magyarország besorolásainak további vizsgálata. Magyarországot a három cég közül jelenleg a Standard & Poor\'s tartja nyilván a leggyengébb besorolással: a hosszú futamidejű „BB” magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal marad el. A Moody\'s „Ba1” hosszú távú magyar államadós-osztályzata e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings most megerősített minősítésével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.