A héten a parlament elé kerülnek a bankokat érintő javaslatok

Kedden terjesztik be a fair bankokról, pénteken pedig a devizahitelek forintosításáról szóló törvényjavaslatot.

BLM
2014. 11. 10. 13:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az IM hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a fair bankokról szóló törvényjavaslat – a külföldi példákból is merítve – fogyasztóvédelmi szempontok alapján állapít meg szigorúbb feltételeket a fogyasztói hitelekre. Az előterjesztés a fogyasztói hitelek adósainak védelmében született kormányzati intézkedések következő lépése – tették hozzá.

Közölték, a várhatóan pénteken az Országgyűlés elé kerülő, a forintosításról szóló törvényjavaslat a jelzáloghitelekre terjed ki, emellett azonban azt is előírja, hogy az összes korábbi devizaalapú fogyasztói hitelszerződés esetében a bankok kötelesek átállni a fair bankokról szóló törvényben meghatározott új feltételekre.

Hozzátették: a javaslat annak is megteremti a lehetőségét, hogy a forintosítás az elszámolással egyidejűleg, a jövő év első felében megtörténjen. Az IM közleménye szerint a forintosításról szóló előterjesztés a kormány és a Magyar Bankszövetség között létrejött megállapodáson alapul.

A Nemzetgazdasági Minisztérium vasárnap közölte, a devizahitelek forintosítása a Kúria döntésének időpontja óta eltelt időszak átlagárfolyamán vagy a 2014. november 7-én jegyzett napi MNB-árfolyamon történik majd, a két érték közül a devizahiteles számára kedvezőbb árfolyamot köteles a bank alkalmazni.

Nem lesz kötelező a forintosítás a nemzetgazdasági miniszter szerint. Varga Mihály a Magyar Televízió reggeli műsorában hangsúlyozta, a hitelesek szabadon dönthetnek majd arról, megtartják-e jelenlegi hitelüket vagy váltanak.

A jó ügyfelekért indulhat verseny a bankok között a devizahitelek forintosításánál – nyilatkozta a Hír TV-nek a Bankráció.hu hitelszakértője. Gergely Péter szerint ezért a következő hónapokban érdemes az adósoknak minél pontosabban törleszteni, hiszen ez sokat számíthat majd az átváltásnál, hogy mennyire kedvező feltételekkel tudnak majd forinthitelhez jutni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.