A Moody’s stabil minősítést adott Budapestnek

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Budapest adósosztályzatának kilátását a Moody’s Investors Service.

WL
2014. 11. 12. 6:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi hitelminősítő – amely a magyar államadós-osztályzat kilátását a minap szintén stabilra javította – helyi idő szerint kedden éjjel Londonban bejelentette azt is, hogy a budapesti besorolás kilátásának javításával egy időben megerősítette a magyar főváros adósság-kötelezettségeinek Ba1 szintű  besorolását.

Ez az osztályzat azonos a Moody’s által a magyar szuverén adóskockázatra nyilvántartott – a befektetési ajánlású osztályzati sávtól egy fokozattal elmaradó – besorolással.

A cég a budapesti osztályzat kilátásának stabilizálását a magyar államadós-besorolás esetében végrehajtott hasonló intézkedéssel indokolta. A Moody’s szerint ugyanis Budapest hitelképessége közvetlenül kapcsolódik a magyar szuverén hitelképességhez, mivel a magyar önkormányzatok olyan bevételektől függnek, amelyeket Magyarország mint szuverén adós makrogazdasági és költségvetési teljesítménye határoz meg.

A hitelminősítő várakozása szerint a rövid és középtávon egyaránt javuló gazdasági kilátások kedvezően hatnak majd Budapest bevételeire, és a kormány által Budapest számára kiutalt juttatások növekedését is eredményezik majd.

A budapesti adósosztályzat megerősítése a város hagyományosan megfontolt költségvetési gazdálkodását tükrözi, ami megmutatkozik például abban is, hogy tavaly a budapesti pénzügyi mérleg működési többlete elérte a működési szintű bevételek 12 százalékát – áll a Moody’s elemzésében.

A ház várakozása az, hogy az így számolt többlet az idén 15 százalékra emelkedik, miután a kormány átvállalta a főváros adósságát, felszámolva ezzel az adósságszolgálati költségeket. A cég kiemeli, hogy Budapest besorolását a jó költségvetési teljesítmény, a zéró közvetlen adósság és a jelentős készpénztartalék is alátámasztja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.