Az 1500 milliárd forint egészét felhasználja hazánk

Megkönnyítik a 2007 és 2013 közötti uniós vidékfejlesztési forrás felhasználását.

BLM
2014. 11. 25. 20:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kis Miklós Zsolt közölte: annak érdekében, hogy a gazdálkodók, vállalkozók és más érintett szervezetek – például önkormányzatok – minél hatékonyabban hasznosíthassák az elmúlt uniós pénzügyi ciklusban lekötött forrásokat, megkönnyítik a felhasználásukat. A könnyítést – amely egyebek között tartalmaz: határidő-hosszabbítást és szankcióenyhítést is – Lázár János kancelláriaminiszter november 20-án hatályba lépett rendelete teszi lehetővé – mondta.

Az államtitkár emlékeztetett: most zárják a 2007 és 2013 közötti vidékfejlesztési program projektjeit. A következő, 2020-ig tartó időszak programozása zajlik, a részleteit most egyeztetik az Európai Unióval. A partnerségi megállapodást aláírták, a soron következő vidékfejlesztési program első változatát pedig már elküldték Brüsszelbe. A mostani uniós költségvetési időszakra várhatóan a jövő év januárjának végére, februárjára lesz véglegesített új vidékfejlesztési programja Magyarországnak.

A mostani módosítás – hívta fel a figyelmet Kis Miklós Zsolt – a 2007 és 2013 közötti időszak vidékfejlesztési pályázatait érinti, így erre az időszakra már új pályázatokat nem írnak ki. A kialakítandó új eljárásrend, a következő években a forrásokhoz való hozzáférés sokkal könnyebb és átláthatóbb lesz, új pályázatok már csak az új kiírási időszakban lesznek.

A politikus aláhúzta: fontos, hogy az unió előző költségvetési időszakában lekötött forrásokat is maradéktalanul fel lehessen használni, ezért szükségesek a könnyítések ezen a területen. A pályázatok lezárása során az érintettek – gazdálkodók, önkormányzatok, szakmai szervezetek – több észrevételt is megfogalmaztak például a Leader egyesületekre, a köztestületekre, a fiatal gazdákra vonatkozóan. Főként az elszámolásoknál szembesülnek nehézségekkel az érintettek. A rendeletben foglalt módosításokat ezért a folyamatban lévő eljárásoknál és a jogorvoslatok esetében is alkalmazni kell.

Így növelhető az uniós források felhasználásának hatékonysága, könnyebben teljesíthetők lesznek a pénzügyi kötelezettségek. Annak érdekében, hogy a forrásfelhasználás könnyebb legyen, huszonkét vidékfejlesztésre vonatkozó rendeletet módosítottak. Példaként említette a határidő-módosítást a kifizetési kérelmek esetében, az állattartó telepek korszerűsítésének esetében, illetve a kertészeti modernizációnál. A megvalósítási határidő így ez év december 31-éről jövő év március 31-ére tolódott, de az utolsó kifizetési kérelmet is május 31-éig lehet benyújtani.

Emellett adminisztrációs könnyítéseket is tettek, például az építési engedélyekkel kapcsolatban. A szankciókkal összefüggő kérdéseket is rendezték, így ha valaki a gazdasági válságból adódó körülmények miatt nem tudta teljesíteni eredeti vállalását, annak a szankcióját csökkentették. Mindez érvényes a fiatal gazdálkodókra is. Ezenfelül az integrált közösségi szolgáltató terek (ikszt) is tovább, jövő év április 30-áig vehetik igénybe a működtetési támogatásokat.

Kis Miklós Zsolt az MTI kérdésére elmondta: a mostani uniós költségvetési ciklusban Magyarország – 300 forintos euróárfolyamon számolva – mintegy 1250 milliárd forintot vehet igénybe. Az önrész a korábbi 25 helyett 15 százalék lesz. Emlékeztetett, hogy a mezőgazdaságban 2014 és 2020 között több forrás áll Magyarország rendelkezésére, mint 2007 és 2013 között. Emellett elindította a kormány a Több munkahelyet a mezőgazdaságban programot, amelyre további 180 milliárd forintot biztosít.

Az államtitkár kérdésre beszélt az általa igénybe vett támogatásokról is, leszögezve, hogy nem államtitkárként, hanem mint agrárvállalkozó igényelte őket. Jelezte: a támogatásokat a vagyonbevallásában feltüntette, s hozzátette, hogy támogatásra államtitkárként nem fog pályázni, a családja viszont igen, mivel tovább gazdálkodnak, ugyanis ebből élnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.