Csökkenő pályán a magyar államadósság

Nagyot lendített a kétmilliárd euró kifizetése az adaton.

MNO
2014. 11. 17. 11:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szeptember végén 25 112 milliárd forint összegű adósságot a harmadik negyedévben a nettó hiteltörlesztés 330 milliárd forinttal csökkentette, a forint gyengülése pedig 6 milliárd forinttal növelte. Az államháztartás nettó tartozása (22 734 milliárd forint) a GDP 75,2 százalékát tette ki 2014 harmadik negyedévének végén, a három hónappal korábbi 76,3 százalék után. Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 83 százalékát tette ki 2014 harmadik negyedévének végén, 2 százalékponttal kevesebbet az előző negyedévinél – olvasható a közleményben.

Magyarország október végén kétmilliárd euró adósságot törlesztett az Európai Uniótól 2008 őszén felvett hitelből, amivel önmagában 2,1 százalékponttal csökkent a GDP-arányos államadósság.

Év végére a GDP 75 százaléka alá csökkenhet az államadósság, miután az adósságmutatóban, a GDP arányában 1,7 százalékpontos csökkenés várható – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium november elején.

 

Domokos László korábban rámutatott: az államadósság-mutató a 2014. évi 76,3 százalékról jövőre 75,4 százalékra csökken, ezáltal a GDP-arányos államadósság mérséklésének az alaptörvényben meghatározott kötelezettsége teljesül – mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.

A múlt év végén 79,4 százalékon állt a GDP-arányos államadósság, az idei év végére pedig 76,9 százalékos szinttel számol a kormány.

Az államháztartási hiány 692 milliárd forint, a GDP 2,3 százaléka volt a szeptember végén zárult egy évben.

2014 harmadik negyedévében az államháztartás nettó finanszírozási igénye a negyedéves GDP 0,2 százalékát tette ki, 13 milliárd forint volt.

A helyi önkormányzatok nettó finanszírozási képessége 33 milliárd forint volt a harmadik negyedévben. A pénzügyi eszközök közül nőtt a hitelintézeteknél elhelyezett önkormányzati betétállomány, a vállalatokkal szembeni egyéb követeléseik viszont csökkentek. A kötelezettségek közül a vállalatokkal szembeni egyéb tartozások terén mutatkozott érdemi növekedés.

A társadalombiztosítási alapok nettó finanszírozási képessége 34 milliárd forint volt. Eszközeik közül jelentősen növekedtek kincstári betéteik, a háztartásokkal szembeni járulékköveteléseik viszont csökkentek. Kötelezettségeik terén a vállalatokkal szembeni egyéb tartozások mutattak kismértékű csökkenést.

A háztartások nettó finanszírozási képessége 2014 harmadik negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 6,2 százaléka (1870 milliárd forint) volt. 2014 harmadik negyedévében a háztartások nettó finanszírozási képessége (354 milliárd forint) a negyedéves GDP 4,5 százalékát tette ki.

A háztartások pénzügyi vagyonában történt szerkezeti átalakulás az elmúlt negyedévekben tapasztalt módon folytatódott tovább. A készpénz és a folyószámlabetétek állománynövekedése a korábbi időszakokhoz hasonlóan magas.

A háztartások számottevő mértékben vásároltak hosszú lejáratú állampapírokat, és változatlanul jelentős emelkedés tapasztalható a lakossági befektetésijegy-állományban.

Kisebb mértékű növekedés volt tapasztalható a biztosítástechnikai díjtartalékoknál. A pénzügyi eszközök közül állománycsökkenés az egyéb betétek és a rövid lejáratú értékpapírok esetében volt meghatározó, előbbi esetében a csökkenés tranzakció és egyéb volumenváltozás együtteséből fakadt. A kötelezettségek csökkenését elsősorban a devizahitelek törlesztése magyarázza, miközben élénkült a forinthitel-felvétel – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.