Egyre közelebb Borsodhoz a kínai milliárdok

A tervek szerint a jövő év közepén megkezdi citromsavgyárának építését a kínai RZBC konszern.

BLM
2014. 11. 18. 16:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az élelmiszer-ipari cégeknek alapanyagot gyártó, évi 1,8 milliárd jüan (64 milliárd forint) árbevételű kínai társaság a Sajó-völgye egyik meghatározó városában, vélhetően Kazincbarcikán építi meg az új gyárat, de akár más környékbeli település is szóba jöhet.

A kínai RZBC borsodi gyára a tervek szerint évente 200 ezer tonna kukoricából állít majd elő élelmiszer-ipari alapanyagot, éves árbevételét 110 millió euróra tervezi a cég. A citromsavat az üdítőgyártásban, az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban és a vegyiparban, ezen belül különösen a kozmetikai területen használják fel.

A beruházást szeptember elején jelentették be. Szijjártó Péter hangsúlyozta: mostanra nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország lett Európa kapuja a kínai vállalatok számára. Az államtitkár szerint a RZBC csoport beruházása a kínai–magyar gazdasági együttműködés sikertörténetének újabb fejezete, és egyben annak bizonyítéka, hogy az eddig hazánkba érkezett kínai befektetők elégedettek az üzleti környezettel.

Hsziao Csien, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete elmondta: az RZBC cégcsoport Kína egyik vezető vegyipari vállalata, amelynek gyártási kapacitása az elsők között van Kínában. Az, hogy a cégcsoport Magyarországon hozza létre európai gyártóbázisát, azt mutatja, hogy bizalommal van a magyarországi befektetések iránt.

Nem csak Borsodban épül kínai citromsavgyár, néhány nappal később helyezték el a China BBCA Group Corporation magyar–kínai közös beruházásában Szolnokon 34 milliárd forintból felépülő üzemének alapkövét, egy időkapszulát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.