Egyre több a kibertámadás

Harmadával növekedett a számuk az előző negyedévhez képest.

RZ
2014. 11. 19. 16:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kaspersky Lab védelmi szoftverével ellátott számítógépek több mint egymilliárd rosszindulatú támadást blokkoltak a harmadik negyedévben, 33,1 százalékkal többet, mint az előző negyedévben. A védelmi szoftverek 110 millió egyedi internetes címen találtak rosszindulatú kódokat, 31 százalékkal többön, mint a második negyedévben.

A Kaspersky Lab mobil kártevő kódgyűjteménye 74,5 ezer mintával, az előző negyedévihez képest 14,4 százalékkal bővült a negyedév folyamán. A banki adatok eltulajdonítására szakosodott mobil trójai kártevőből a szakemberek 7 ezret azonosítottak a negyedév folyamán, közel három és félszer annyit, mint az előző negyedévben. A banki trójai kártevők támadási területe a harmadik negyedévben 70 országra bővült az előző negyedévi 31-ről.

Az informatikai biztonsági szakma a harmadik negyedévben „vörös riasztást” adott ki a kiemelten veszélyes Bash/ShellShock sérülékenység miatt, ami teljes hozzáférést tesz lehetővé az operációs rendszerhez egy sor széles körben használt eszközön, többek között routereken és vezeték nélküli elérési pontokon. A Kaspersky Lab két kiberkémkedési kampányt leplezett le a harmadik negyedévben: a „Crouching Yeti” és az „Epic Turla” kormányzati intézményeket, nagykövetségeket, katonai létesítményeket, kutatóintézeteket és informatikai cégeket, összesen több mint 2800 célpontot támadott meg 45 országban.

A harmadik negyedévben nagyban átrendeződött a támadások forrásául szolgáló országok listája. A második negyedévben sorrendben Németország, az Egyesült Államok, Hollandia, Oroszország és Kanada foglalta el az első öt helyet. A harmadik negyedévben az Egyesült Államok egy nagy, 11,2 százalékpontos ugrással 33 százalékos részesedésre tett szert és így az első helyre rukkolt előre. Németország (13,5 százalék) a harmadik helyre esett vissza, Hollandia (18 százalék) pedig feljött a másodikra. Az ötödik helyről Ukrajna (4 százalék) kiütötte Kanadát, Oroszország (9 százalék) pedig megőrizte negyedik helyezését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.