Energetikai kérdésekről is tárgyalt a magyar–horvát vegyes bizottság

Magyarországnak fontos érdeke, hogy a gázszállítás magyar–horvát viszonylatban belátható időn belül megvalósulhasson.

MNO
2014. 11. 11. 19:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar Levente kiemelte, felhívták a horvát fél figyelmét arra: Magyarországnak fontos érdeke, hogy a gázszállítás magyar–horvát viszonylatban belátható időn belül megvalósulhasson.

Magyarországnak fontos energetikai érdeke az is, hogy az Adria kőolajvezetéken keresztül – válsághelyzet esetén, ha a keleti szállítással problémák adódnának – számíthasson energiaszállításra. Ezt jelenleg akadályozza néhány szabályozási kérdés, amelyek remélhetőleg hamarosan megoldódnak – mondta.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy a magyar–horvát határtérségben található szénhidrogénmezők feltárásáról is egyeztettek, ez mindkét országnak érdeke, ugyanis óriási kőolaj- és földgázkincs található a határvidéken a felszín alatt. Közölte: még ebben az évben összeül a magyar–horvát energetikai vegyes bizottság, amely ezeket a kérdéseket megtárgyalja.

Magyar Levente hangsúlyozta azt is, hogy a magyar–horvát határszakaszon az átkelőhelyek sűrűsége a magyar kormány szerint elfogadhatatlan és tarthatatlan. Ezért a kormány vállalta, és ennek a pénzügyi fedezete is rendelkezésre áll, hogy a következő években az M6-os autópályát kivezeti a horvát határig, és így Budapest és Zágráb között autópálya-kapcsolat jöhet létre, ha Horvátország is megépíti az Eszék és a határ közötti szakaszt – magyarázta. Megjegyezte: emellett az M60-as és a 67-es út kivezetését is tervezik a határig.

A Közép-Európa energiabiztonságának növeléséhez szükséges beruházások helyzetét tekintette át keddi budapesti találkozóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Joško Klisović horvát külügyminiszter-helyettes.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) közleménye szerint a megbeszélésen megállapították: a horvát–magyar energetikai együttműködés jelentősége felértékelődik, tekintettel a kedden kötött azeri–magyar megállapodásra, ami az azeri gáz Közép-Európába juttatására irányul Dél-Európán keresztül. A tervek szerint az azeri gáz Horvátországon keresztül jut Magyarországra.

A két politikus egyetértett abban, hogy ehhez szükség van a magyar és a horvát gázvezetéket összekötő interkonnektorok kétirányúsítására. Az ehhez szükséges horvát beruházások minél gyorsabb elvégzése közös érdek – állapították meg, egyben mindketten üdvözölték, hogy az Európai Unió is kiemelten fontosnak minősítette ezt a projektet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.