Felminősítheti Magyarországot a Fitch

Magyarország államadós-besorolása is szerepel a Fitch Ratings jövő hétre összeállított felülvizsgálati listáján.

VZ
2014. 11. 21. 19:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fitch az Európai Unió előírásainak megfelelően – a többi hitelminősítőhöz hasonlóan – előre összeállította a szuverén adósbesorolások áttekintésének idei menetrendjét. A cég listáján a magyar osztályzat következő felülvizsgálata november 28-án, pénteken esedékes.

Ez lesz a magyar szuverén adósbesorolás utolsó, előre tervezett idei elbírálása; a három nagy nemzetközi hitelminősítő – Fitch, Moody’s Investors Service, Standard & Poor’s – 2014-re szóló felülvizsgálati menetrendjeinek hátralévő részében Magyarország már nem szerepel.

A pénzügyi válság után életbe léptetett EU-szabályozás alapján – hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik – a hitelminősítők az általuk előre meghatározott időpontban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében.

A kialakult gyakorlatnak megfelelően a cégek egy-egy államadósra évi két vagy három felülvizsgálati időpontot tűznek ki, általában pénteki napokra, és a felülvizsgálati eredményeket rendszerint a kijelölt nap éjszakáján, a londoni és a New York-i piaci zárások után jelentik be.

A kitűzött felülvizsgálati dátum mindazonáltal nem jelenti azt, hogy az adott hitelminősítő a menetrendben meghatározott napon mindenképpen bejelent valamely minősítési lépést az érintett szuverén adósok esetében. Az időpont előzetes meghatározása nem kötelezi a hitelminősítőket arra, hogy a kijelölt napon tényleges osztályzat- vagy kilátásmódosítási lépéseket jelentsenek be.

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról a magyar államadós-osztályzat kilátását a Moody’s Investors Service, egyebek mellett a magyar gazdaság javuló középtávú kilátásaival és a költségvetési konszolidáció melletti kormányzati elkötelezettséggel indokolva a lépést. Az NGM elismerésként értékelte a döntést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.